Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 4. jūlijs
Sandis, Uldis, Ulvis, Sandijs
Mjanmai pārmet ieroču iegādi no Ziemeļkorejas, tādējādi nodrošinot Phenjanas režīmu ar ienākumiem tā militāro programmu attīstībai

ASV centīsies atņemt Ziemeļkorejai vēl vienu partneri

ASV diplomāts un īpašais pārstāvis Ziemeļkorejas politikas jautājumos Džozefs Juns, šonedēļ viesojoties Mjanmā, visticamāk centīsies pārliecināt Mjanmu pievienoties Vašingtonas centieniem ierobežot Phenjanas kodolprogrammu. Mjanma ir ilggadēja Ziemeļkorejas militāro darījumu partnere, tāpēc Juna vizīšu sērija Dienvidaustrumāzijā, kuras laikā tostarp diplomāts bija ieradies arī Singapūrā - valstī, kurā bāzēti uzņēmumi apsūdzēti par palīdzēšanu Ziemeļkorejai izvairīties no sankcijām, var tikt uztverta kā ASV prezidenta Donalda Trampa administrācijas centieni atņemt Ziemeļkorejai nedaudzos palikušos darījumu partnerus reģionā, vēsta CNN.

Jāatgādina, ka pirms 2015. gada vēlēšanām, kas faktiski bija pirmās brīvās parlamenta vēlēšanas kopš 1990. gada, valstī faktisko varu turēja militārā hunta, kura lielu daļu ieroču un militāro tehnoloģiju iepirkusi tieši no Ziemeļkorejas, un ieņēmumi no šiem darījumiem attiecīgi ļāvuši Ziemeļkorejai attīstīt tālāk savas bruņojuma programmas.

Kaut militāristiem vairs nav pilnīga vara valstī, huntas ietekme aizvien ir vērā ņemama, un tās saiknes ar Phenjanas eliti pēdējo gadu laikā vairākkārt nonākušas uzmanības lokā. 

Eksperti lēš, ka ASV diplomāts, viesojoties Mjanmā, kā minimums atgādinās, ka "ASV uzmanīgi vēro notiekošo". Šādu viedokli paudis bijušais ASV Valsts kases departamenta direktora vietnieks un speciālists sankciju jomā Entonijs Rudžero.

ASV raidorganizācija CNN arī prasījusi Mjanmas Ārlietu ministrijas komentāru par to, kāda būs diplomāta Juna vizītes dienaskārtība un kādas ir Mjanmas attiecības ar Ziemeļkoreju, taču atbildi tā arī nesaņēma.

Par nepieciešamību stingrāk vērsties pret valstīm, kas, pretēji starptautiskiem līgumiem, palīdz Ziemeļkorejas režīmam apiet sankcijas, izteicies arī ASV valsts sekretārs Rekss Tilersons: "Lai apturētu globālu apdraudējumu, nepieciešama globāla rīcība. Jebkura valsts, kas uzņem Ziemeļkorejas viesstrādniekus, sniedz (Ziemeļkorejai) jebkādu ekonomisku vai militāru labumu, vai nespēj pilnīgā ieviest ANO Drošības padomes rezolūcijas, asistē bīstamam režīmam."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits