Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Svētdiena, 7. jūlijs
Maruta, Alda
ASV neplāno apturēt militāro sadarbību ar Dienvidkoreju

ASV noraida Ķīnas piedāvājumu Ziemeļkorejas "nomierināšanai"

ASV amatpersonas noraidījušas Ķīnas ieteikto metodi Ziemeļkorejas "nomierināšanai", proti, provokatīvo ballistisko raķešu izmēģinājumu apturēšanai. Ķīna ierosinājusi, ka varētu mēģināt panākt Phenjanas ballistisko raķešu testu un kodolizmēģinājumu apturēšanu apmaiņā pret to, ka ASV aptur savas militārās darbības reģionā. Kā zināms, Dienvidkorejā aizvien izvietoti ASV karavīri, kuri regulāri piedalās kopīgās militārajās mācībās ar Dienvidkorejas bruņotajiem spēkiem. Tāpat uzsākta pretraķešu kompleksu THAAD izvietošana, ko kritizējusi ne tikai Krievija un Ķīna, bet arī daļa sabiedrības pašā Dienvidkorejā.

ASV Valsts departaments paziņojis, ka Ķīnas piedāvājums "nav dzīvotspējīgs", savukārt ANO amatpersonas atgādināja, ka "Ziemeļkoreja nav racionāla", proti, tās reakcija uz ASV militāro aktivitāšu apturēšanu reģionā nav prognozējama. 

Ķīnas ārlietu ministrs Vans Ji trešdien norādīja, ka drošības situācija Korejas pussalā ir "kā divi viens otram pretī braucoši vilcieni, kas turpina uzņemt ātrumu, un neviens no tiem nav gatavs dot ceļu otram". Ministrs uzskata, ka visu iesaistīto pušu militāro aktivitāšu pārtraukšana būtu pirmais solis spriedzes mazināšanā. 

ASV Valsts departamenta pārstāvis Marks Touners norādīja, ka ASV aktivitāšu salīdzināšana ar Ziemeļkorejas raķešu izmēģinājumiem ir kā "salīdzināt ābolus ar apelsīniem".

"Tas, ko mēs sadarbībā ar Dienvidkoreju darām savas drošības garantēšanai, nekādā veidā nav salīdzināms ar klaju starptautisko likumu ignorēšanu, ko veic Ziemeļkoreja," situāciju komentēja Touners, piebilstot, ka "visi līdz šim ASV pieliktie pūliņi, lai ar Ziemeļkoreju uzsāktu abpusēju dialogu, diemžēl ir izgāzušies." ASV amatpersona uzskata, ka jāmeklē jauni veidi, kā uzrunāt Ziemeļkoreju, un pārliecināt, ka raķešu testu un kodolizmēģinājumu apturēšana ir šīs valsts interesēs.

Jāatgādina, ka Ziemeļkoreja nedēļas sākumā veica uzreiz četru raķešu izmēģinājumus, tādējādi sadusmojot Dienvidkoreju un Japānu. Raķešu izmēģinājumus nosodīja ANO Drošības padome, kuras sastāvā ir arī Ķīna un Krievija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits