Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +29 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 27. jūnijs
Malvīne, Malvis

ASV novirzīs Ukrainai Patriot raķetes, ko pasūtījušas citas valstis

Savienotās Valstis nolēmušas novirzīt Ukrainai visas pretgaisa aizsardzības sistēmas "Patriot" raķetes, ko citas valstis pasūtījušas no ražotāja, paziņoja Baltais nams.

"Amerikas Savienoto Valstu valdība ir pieņēmusi grūtu, bet nepieciešamu lēmumu mainīt prioritātes attiecībā uz tuvākajā laikā plānotajām militāro preču piegādēm citām valstīm, konkrēti raķetes "Patriot" un NASAMS tā vietā tiks piegādātas Ukrainai," žurnālistiem sacīja Nacionālās drošības padomes preses pārstāvis Džons Kērbijs.

Pagaidām nav zināms, cik ilgi Ukrainai būs šāda prioritāte.

Citas valstis pasūtītās raķetes saņems, taču vēlāk, nekā plānots. Kērbijs arī sacīja, ka prioritāšu maiņa neskars Taivānu un Izraēlu.

Pirmā šāda piegāde Ukrainai notiks tuvākajās nedēļās, ziņo "Reuters".

Britu laikraksts "Financial Times" vēsta, ka piecas valstis jau piekritušas nosūtīt Ukrainai "Patriot" iekārtas un citas pretgaisa aizsardzības sistēmas, savukārt citām valstīm, kurām bija paredzēts saņemt "Patriot" raķetes no ASV, nāksies pagaidīt, "jo viss, kas mums ir, tiks nosūtīts Ukrainai, līdz tiks apmierinātas tās vajadzības".

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis iepriekš paziņoja, ka Ukrainas bruņotajiem spēkiem nepieciešamas vēl vismaz septiņas sistēmas "Patriot" vai līdzīgas iekārtas, lai aizsargātu Ukrainas pilsētas.

Pēc tam, kad Baidens un Zelenskis pagājušajā nedēļā G7 samita laikā Itālijā parakstīja vienošanos par drošības garantijām, ASV prezidents apsolīja, ka Ukraina saņems jaunās pretgaisa aizsardzības sistēmas salīdzinoši ātri, vēsta "Financial Times".

Saskaņā ar laikrakstam pieejamajiem datiem Polija, Rumānija un Vācija ir to Eiropas valstu vidū, kas jau ir pasūtījušas jaunās "Patriot" sistēmas. Arī Spānija ir pasūtījusi "Patriot" iekārtas, un NATO valstu koalīcija janvārī pasūtīja 1000 raķešu, kas tiek izmantotas šajās sistēmās.

"Patriot" atrodas Spānijas, Grieķijas un Rumānijas bruņoto spēku arsenālā, un Polija izmanto "Patriot", lai aizsargātu maršrutus, pa kuriem Rietumu bruņojums tiek piegādāts Ukrainai.

Saskaņā ar "Financial Times" informāciju Ukrainai pašlaik ir vismaz četras "Patriot" iekārtas, ko tai piegādājušas ASV un Vācija. Berlīne ir apsolījusi nodrošināt Kijivai vēl vienu "Patriot" bateriju, savukārt Nīderlande plāno nosūtīt sistēmu, kas ir samontēta no dažādu valstu piegādātām sastāvdaļām.

Pagājušajā nedēļā Baidens apstiprināja vēl vienas "Patriot" sistēmas nosūtīšanu Ukrainai, un nupat arī Rumānija paziņoja, ka nosūtīs Ukrainai "Patriot" sistēmu.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits