Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

ASV piemin pusmiljonu ar Covid-19 mirušo

Ar valsts karogu nolaišanu pusmastā uz ASV federālajām ēkām uz piecām dienām un klusuma brīdi īpašā ceremonijā Baltajā namā pieminēts pusmiljons cilvēku, kas ASV miruši ar Covid-19. Pandēmijā dzīvību zaudējušo skaits ASV ir lielākais pasaulē. Un ASV ir arī lielākais apstiprināto inficēšanās gadījumu skaits – vairāk nekā 28 miljoni, vēsta BBC.

Kā savā runā mirušo piemiņas pasākumā Baltajā namā pirmdien atzīmēja ASV prezidents Džo Baidens, ar Covid-19 mirušo amerikāņu skaits ir lielāks nekā kopā abos pasaules karos un Vjetnamas karā dzīvību zaudējušo amerikāņu skaits.

Vašingtonā Nacionālās katedrāles zvani nozvanīja 500 reižu, ar katru pieminot tūkstoti pandēmijas laikā dzīvību zaudējušo amerikāņu. 


100 tūkstoši mēnesī

100 tūkstoši no viņiem dzīvību zaudēja pēdējā mēneša laikā vien. 19. janvārī, dienu pirms stāšanās prezidenta amatā,  Baidens īpašā pasākumā pieminēja 400 tūkstošu pandēmijas laikā zaudēto dzīvību.

''Mēs kā nācija nevaram vienkārši pieņemt šādu ļaunu likteni. Lai gan jau cīnāmies pret šo pandēmiju tik ilgi, mums ir jāpretojas tam, lai mēs kļūtu nejūtīgi pret šādām bēdām. Mums jāpretojas tam, ka sāktu uztvert viens otra dzīvību kā skaitli statistikā. Tāpēc šodien es aicinu amerikāņu atcerēties. Atcerēties tos, kurus mēs esam zaudējuši, un tos, kurus esam pametuši novārtā,'' runā ceremonijā pie Baltā nama teica Baidens, aicinot visus amerikāņus kopīgi cīnīties pret Covid-19.

Viņš arī atzīmēja, ka viņam pašam ceļš caur skumjām un bēdām ir ļāvis atrast mērķi. Tā bija atsauce uz bēdām, ko viņš pats savulaik piedzīvojis. Viņa sieva un meita gāja bojā autoavārijā 1972. gadā, un viens no viņa dēliem mira ar smadzeņu audzēju 2015. gadā.

Baidena pieeja koronavīrusa pandēmijas ierobežošanai ievērojami atšķiras no viņa priekšteča Donalda Trampa nostājas.

Tramps ilgstoši apšaubīja vīrusa bīstamību un prasības par sejas masku valkāšanu un citus vīrusa izplatības mazināšanai noteiktos ierobežojumus dēvēja par pretinieku politiskiem soļiem. Baidena administrācija ir pasludinājusi veselības un ekonomikas atbalsta pasākumus cīņai pret pandēmiju par Baltā nama prioritāti.


Apdraud jaunie paveidi

Ar Covid-19 mirušo amerikāņu skaits – 500 310 – ir lielākais pasaulē, liecina Džonsa Hopkinsa universitātes otrdien apkopotie dati. Seko Brazīlija ar 247 tūkstošiem mirušo, Meksika (180 tūkstoši), Indija (156 tūkstoši), Lielbritānija (120 tūkstoši), Itālija (95 tūkstoši). Kopā pasaulē ar Covid-19 mirušo skaits tuvojas 2,5 miljoniem. 

Pēc ar Covid-19 mirušo skaita uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju – 152,49 – ASV ir devītajā vietā pasaulē aiz Sanmarīno (213,11), Beļģijas, Slovēnijas, Lielbritānijas (181,7), Čehijas (180,83), Itālijas (158,39), Portugāles un Melnkalnes. Latvijā šis rādītājs ir 80,04.

Vidējais ar Covid-19 mirušo skaits dienā ASV pēdējās septiņās dienās ir ap diviem tūkstošiem. The Guardian atzīmē, ka pandēmijas pirmajā gadā ar Covid-19 nomira vairāk cilvēku ASV, nekā parastā gadā kopā nomirst ar respiratorajām slimībām, tiek nošauti un iet bojā autokatastrofās.

Oktobrī pētnieki Vašingtona universitātē brīdināja, ka līdz šā gada februāra beigām ar Covid-19 mirušo skaits sasniegs pusmiljonu. Tagad viņi prognozē, ka 1. jūnijā ASV ar Covid-19 būs miruši 616 tūkstoši cilvēku.

Baidena galvenais medicīnas padomnieks Entonijs Fauči intervijā Reuters šonedēļ brīdinājis, ka jaunu koronavīrusa paveidu parādīšanās, īpaši – Dienvidāfrikas un Brazīlijas paveidi, kas mazina imunitāti un vakcīnu efektivitāti, joprojām neļauj prognozēt, kad amerikāņi pandēmiju varēs atstāt aiz muguras. Esot iespējams, ka normāla dzīve varētu atgriezties ap Ziemassvētkiem. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits