Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

ASV Senāts ļāvis atvēlēt 208 miljonus eiro drošības sadarbības stiprināšanai ar Baltiju

ASV Senāts, pieņemot likumprojektu par aizsardzības izdevumiem 2024.gadam, atļāvis ASV atvēlēt 228 miljonus dolāru jeb aptuveni 208 miljonus eiro drošības sadarbības pastiprināšanai ar Latviju, Lietuvu un Igauniju, aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrija.

ASV Senāts atzinīgi novērtējis Baltijas valstu ieguldījumu kā NATO dalībvalstīm un kā vadošajām valstīm starptautiskajā koalīcijā, kas atbalsta Ukrainu, reaģējot uz Krievijas sākto karadarbību pret Ukrainu.

ASV ir ilggadējs Latvijas stratēģiskais partneris un sabiedrotais, kam ir nozīmīga loma Latvijas drošības stiprināšanā. Latvija sadarbojas ar ASV NATO, kā arī citos daudzpusējos un divpusējos formātos, kuru mērķis ir aizsardzības stiprināšana.

"Manas darba vizītes laikā jūlijā Vašingtonā no ASV Senāta un Kongresa pārstāvjiem saņēmu atzinīgus vārdus par Latvijas nozīmīgo ieguldījumu savas valsts un visa Baltijas reģiona drošībai, šogad aizsardzībai novirzot 2,25% no IKP. Mēs augstu vērtējam ASV Senāta lēmumu atbalstīt papildus finansējuma piešķiršanu sadarbībai ar Baltijas valstīm drošības jomā 2024.gadā. Plānotais finansējums sniegs mums iespējas straujāk attīstīt Baltijas valstu militārās spējas un kopumā stiprināt NATO austrumu robežas drošību," paudusi aizsardzības ministre Ināra Mūrniece (NA).

Jau vēstīts, ka pērnā gada nogalē ASV Kongress apstiprināja 225 miljonu ASV dolāru finansējumu visām trim Baltijas valstīm "Baltijas Drošības iniciatīvas" ietvaros 2023.gadam fiskālajam gadam, kas tiek novirzīts militāro spēju attīstībai.

Savukārt 2022.gada 29.jūnijā ASV prezidents nāca klajā ar paziņojumu par ASV militārās klātbūtnes stiprināšanu Eiropā, tostarp, Baltijas valstīs. Izpildot šo lēmumu, 2022.gada decembrī ASV apstiprināja militārās klātbūtnes plānus tuvākajiem trim gadiem, kas paredz, ka Latvijā tiks nodrošināta nepārtraukta, rotējoša ASV militāro vienību klātbūtne un pastiprināta dalība militārās mācībās.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits