Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Baidena rīkojums: nošķirtie migrantu bērni jāapvieno ar vecākiem

ASV prezidents Džo Baidens parakstījis trīs izpildrīkojumus imigrācijas politikas jomā, kuru mērķis ir panākt, lai nelegālie imigranti, kuri tika aizturēti laikā, kad prezidenta amatā atradās Donalds Tramps, varētu atkalapvienoties ar bērniem, kas no viņiem tika nošķirti aizturēšanas brīdī, vēsta BBC. Dž. Baidens licis arī pārskatīt sava amata priekšteča realizēto imigrācijas politiku

D. Trampa administrācija, cenšoties darīt visu, lai ierobežotu nelegālo imigrāciju, nošķīra no vecākiem nepilngadīgos bērnus brīdī, kad migrantu ģimenes tika aizturētas, šķērsojot Meksikas un ASV robežu. 2017. un 2018. gadā uz robežas no vecākiem tika nošķirti vismaz 5500 bērnu. D. Trampa administrācijas pārstāvji tolaik apgalvoja, ka tas darīts bērnu interesēs, lai uzlabotu viņu uzturēšanās apstākļus. Eksperti atzīmē, ka laikā, kad ASV prezidenta amatā bija Baraks Obama un viceprezidenta amatā – Dž. Baidens, arī notikusi bērnu nošķiršana no nelegālajiem imigrantiem, tiesa gan, tas ticis darīts krietni retāk.

Viens no Dž. Baidena rīkojumiem paredz izveidot īpašu darba grupu, kuras uzdevums būs panākt, lai ar vecākiem tiktu apvienoti ap 600– 700 bērnu, kuri joprojām atrodas šķirti no ģimenēm īpašos izvietošanas centros. Šo darba grupu, kurā būs pārstāvji no vairākām valdības aģentūrām, vadīs nupat amatā ieceltais tēvzemes drošības sekretārs (ministrs) Alehandro Majorkass.

Vēl divi prezidenta parakstītie rīkojumi paredz izanalizēt un pārskatīt D. Trampa administrācijas migrācijas politiku, ko raksturoja patvēruma došanas maksimāla ierobežošana, legālās imigrācijas uz ASV palēnināšana un finansējuma apturēšana daudzām ārvalstīm. Parakstot rīkojumus Baltajā namā, Dž. Baidens teica: "Mēs strādāsim, lai novērstu morālo un nacionālo kaunu, ko mums radīja iepriekšējā valdība, kas ne tikai pārnestā nozīmē, bet arī burtiski izrāva bērnus no viņu ģimenēm, māšu un tēvu rokām uz robežas, bez jebkāda plāna apvienot bērnus, kuri tagad atrodas izvietošanas vietās, un viņu vecākus." Dž. Baidens ir ierosinājis izmaiņas likumos, kas varētu atvērt ceļu uz pilsonību nedokumentētajiem imigrantiem, kuru skaits ASV tagad tiek lēsts ap 11 miljoniem.

Tiesa, eksperti uzsver, ka Dž. Baidens izvairījies no tūlītējas D. Trampa laikā ieviesto migrācijas ierobežojumu atcelšanas, lai novērstu migrantu centienus masveidā doties uz ASV. Dž. Baidena pārstāvji jau pirms viņa inaugurācijas brīdināja tos cilvēkus, kuri no Centrālamerikas valstīm cenšas caur Meksiku nokļūt pie ASV robežas, ka nevajag cerēt, ka pašlaik ASV viņus uzņems. Baltā nama preses sekretāre Džena Psaki brīfingā paziņoja, ka Dž. Baidena administrācija ir apņēmusies izveidot "morālu un humānu" imigrācijas sistēmu. Taču, kamēr tas nav izdarīts, neesot īstais brīdis mēģināt iekļūt ASV.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits