Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Baidens prasa ASV izlūkdienestiem sagatavot ziņojumu par Covid-19 izcelsmi

ASV prezidents Džo Baidens trešdien devis rīkojumu izlūkdienestiem trīs mēnešu laikā sagatavot ziņojumu par Covid-19 izcelsmi.

Aģentūrām vajadzētu "divkāršot savus centienus savākt un analizēt informāciju, kas varētu pietuvināt mūs noteiktam secinājumam, un ziņot man 90 dienu laikā", teikts Baltā nama izplatītajā Baidena paziņojumā.

Prezidents norādīja, ka ASV izlūkdienesti pašreiz ir sašķelti starp diviem iespējamajiem scenārijiem. Viens scenārijs ir vīrusa transmisija no dzīvniekiem uz cilvēkiem tirgū Uhaņā. Otrs scenārijs ir vīrusa noplūde no laboratorijas Uhaņā.

Ķīna noliedz, ka būtu atbildīga par pandēmijas izcelšanos.

ASV Nacionālais veselības institūts (NIH) agrāk finansēja sikspārņu koronavīrusu pētījumus Uhaņā, taču noliedza, ka būtu atbalstījis eksperimentus, kas ietver vīrusa modificēšanu tā, lai tas kļūtu lipīgāks cilvēkiem. Bijušā ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija pagājušajā gadā pārtrauca dotācijas šiem pētījumiem.

Baidens sacīja, ka martā lūdzis ziņojumu par Covid-19 izcelsmi, tostarp vai tas izplatījies no cilvēka kontakta ar inficētu dzīvnieku vai no laboratorijas, un norādīja, ka līdz šim ASV izlūkdienesti atbalstījuši divus iespējamos scenārijus.

Teorija pa vīrusa transmisiju no dzīvniekiem uz cilvēkiem tika plaši akceptēta pandēmijas sākumā, bet, laikam ritot, zinātnieki nav atraduši nedz sikspārņos, nedz citos dzīvniekos vīrusu, kas atbilstu SARS-CoV-2 ģenētiskajam raksturam.

Līdzīga situācija nebija gadījumos ar koronavīrusiem SARS un MERS, kas diezgan ātri tika izsekoti atpakaļ līdz civetām un kamieļiem.

ASV un citas valstis aicinājušas padziļināti izmeklēt pandēmijas izcelsmi pēc Pasaules Veselības organizācijas (PVO) šogad publicētā ziņojuma, kurā netika identificēts vīrusa avots.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits