Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Baidens sola Zelenskim atbalstīt Ukrainu, "cik ilgi vajadzēs"

ASV prezidents Džo Baidens trešdien sarunās ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski solīja, ka ASV atbalstīs Ukrainu, "cik ilgi vajadzēs".

Baidens arī lika saprast, ka ir robežas attiecībā uz to, kāda tipa atbalsts var tikt sniegts Kijivai, neriskējot izraisīt šķelšanos starp tās sabiedrotajiem.

"Ukrainas cīņa ir daļa no kaut kā daudz lielāka," Baidens sacīja kopīgā preses konferencē ar Zelenski, stāvot viņam blakus. Viņš apsolīja, ka ASV sniegs atbalstu Ukrainai pret "Krievijas agresiju", "cik ilgi vajadzēs".

Zelenskis, kurš pārsvarā runāja ar tulka starpniecību, lika saprast, ka viņu nevarēs piespiest pieņemt risinājumu, kas atstāj Krievijai daļu Ukrainas teritorijas.

"Man kā prezidentam "taisnīgs miers" nozīmē - nekādu kompromisu attiecībā uz manas valsts suverenitāti, brīvību un teritoriālo integritāti; visu Krievijas agresijas nodarīto zaudējumu atlīdzināšanu," sacīja Zelenskis.

Ukrainas prezidents arī pateicās Vašingtonai, ka tā piekritusi nodot Ukrainai zenītraķešu kompleksu "Patriot", lai palīdzētu atvairīt pastāvīgos krievu raķešu uzbrukumus. "Patriot" piegāde iekļauta 1,85 miljardus lielajā militārās palīdzības paketē, par kuru tika paziņots brīdī, kad Zelenskis devās vizītē uz Vašingtonu.

"Stiprākais elements šajā paketē ir sistēmas "Patriot", kas ievērojami stiprinās mūsu pretgaisa aizsardzību," sacīja Zelenskis. "Tas ir ļoti svarīgs solis, lai radītu drošu gaisa telpu Ukrainai."

Baidens sacīja, ka ir pārliecināts par to, ka Rietumu alianse paliks vienota atbalstā Ukrainai. 

"Es nepavisam neuztraucos par alianses saturēšanu kopā. Es jūtos ļoti labi par solidaritāti un atbalstu Ukrainai," sacīja Baidens.

Viņš tomēr lika saprast, ka ir robežas tam, ko Ukrainas sabiedrotie piekritīs piešķirt.

"Ideja, ka mums vajadzētu dot Ukrainai tādu materiālu, kas ir (..) fundamentāli atšķirīgs no tā, kas jau tiek piegādāts, radītu iespējamību sašķelt NATO, Eiropas Savienību un pārējo pasauli," teica Baidens.

"Mēs dosim Ukrainai to, kas tai vajadzīgs, lai tā spētu aizstāvēties un spētu gūt panākumus," viņš piebilda.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Makrons brīdina, ka Eiropa "ir mirstīga"

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits