Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Gaidāmas pirmās Obamas un Romnija televīzijas debates

Pašreizējais Baltā nama saimnieks Baraks Obama un viņa sāncensis - republikāņu kandidāts uz ASV prezidenta amatu Mits Romnijs - trešdien beidzot tiksies aci pret aci pirmajās šī gada kampaņas televīzijas debatēs.

Abi sāncenši 33 dienas pirms 6.novembrī gaidāmajām vēlēšanām tiksies Denveras Universitātes hokeja hallē, un tiek lēsts, ka viņu debates televīzijā vēros 50 miljoni amerikāņu. Debates, kas sāksies plkst. 19.00 (ceturtdien plkst. 4.00 pēc Latvijas laika), uz vietas vēros aptuveni 1000 skatītāju, galvenokārt kampaņu organizētāju viesi un Denveras Universitātes studenti.

Šobrīd aptaujas liecina, ka Obama izvirzījies vadībā gan nacionālā mērogā gan vairumā tā dēvēto svārstīgo štatu, kuru balsošanas rezultāti, visticamāk, arī izšķirs vēlēšanu galīgo rezultātu. Saskaņā ar svaigāko sabiedriskās domas pētniecības uzņēmuma Gallup aptauju valsts mērogā Obama Romniju apsteidz par sešiem procentpunktiem. Viņš ir arī vadībā svarīgākajos no svārstīgajiem štatiem, tostarp Ohaio un Virdžīnijā.

Savukārt laikraksta Washington Post un televīzijas kanāla ABC News aptauja, kuras rezultāti tika publicēti pirmdien, liecina, ka Obamas pārsvars nacionālajā līmenī nav tik pārliecinošs - viņu atbalsta 49% respondentu, kamēr Romnijs var cerēt uz 47% balsu. Tomēr svārstīgajos štatos par pašreizējo prezidentu domā balsot 52% aptaujāto, kamēr republikāņu kandidātu atbalsta vien 41% vēlētāju. Aģentūras RealClearPolitics aplēses, kas iegūtas, apkopojot vairāku aptauju rezultātus, liecina, ka Obamas pārsvars vidēji valstī ir 3,5 procentpunkti.

Analītiķi norāda, ka Romnijam pirmajās no trim šomēnes paredzētajām debatēm jāparāda tiešām labs sniegums, lai atkal atgrieztu savu kampaņu sliedēs. 90 minūtes ilgajās debatēs prezidenta amata kandidāti pārspriedīs iekšpolitikas jautājumus, bet puse no paredzētā laika tiks atvēlēta atbildēm uz jautājumiem par ekonomikas problēmām, kuras šobrīd piemeklējušas ASV.

Tomēr sagaidāms, ka debašu vadītājs Džims Lērers izmantos iespēju, lai Obamu "nopratinātu" par pretrunām viņa administrācijas sniegtajās ziņās par uzbrukumu ASV konsulātam Bengāzī, kura laikā tika nogalināts ASV vēstnieks un vēl trīs amerikāņi. Savukārt Romnijs var sagaidīt nepatīkamus jautājumus par viņa nodokļu atskaitēm, kas saistītas ar sarežģīto ārzonas uzņēmumu shēmu, kura pēdējo dienu laikā aprakstīta ASV presē.

Līdz šim priekšvēlēšanu kampaņa pamatā izpaudusies, abiem kandidātiem cenšoties savu oponentu pārvērst karikatūrā, un pār vēlētājiem gāzusies nepārtraukta reklāmu straume, kas pilna puspatiesībām un no konteksta izrautiem citātiem. Tagad amerikāņiem tiks dota iespēja pirmo reizi uzklausīt to, kas abiem pretendentiem uz prezidenta krēslu sakāms, tiekoties vienam ar otru aci pret aci. Lai gan tiek uzskatīts, ka parasti televīzijas debates atstāj mazu ietekmi uz vēlēšanu iznākumu, eksperti norāda, ka gadījumos, kad sacensība ir ļoti sīva, kā tas ir šoreiz, to nozīme var būt visai liela.

Nepilnas 24 stundas pirms Denverā gaidāmajām debatēm republikāņiem jaunu munīciju nevilšus sagādāja viceprezidents Džo Baidens, neapdomīgi izsakoties, ka pēdējo četru gadu laikā, t.i., pie varas atrodoties Obamas administrācijai, vidusšķira ir "apbedīta". Uzrunājot demokrātu atbalstītājus Ziemeļkarolīnā un kritizējot Romnija piedāvāto nodokļu politiku, Baidens retoriski jautāja: "Kā viņi var attaisnot nodokļu paaugstināšanu vidusšķirai, kas pēdējo gadu četru laikā ir apbedīta."

Abiem prezidenta amata kandidātiem debašu priekšvakarā ieturot pauzi, mediju uzmanības degpunktā nonākuši viņu kampaņas partneri, un republikāņi nekavējoties Baidena pārteikšanos centušies pasniegt kā pārsteidzošu atzīšanos par Obamas prezidentūras rezultātu patieso raksturu. Baltais nams gan centies notušēt viceprezidenta neveiklo izteikumu, norādot, ka patiesībā viņš esot atgādinājis par nelabvēlīgo ēnu, kādu pār vidusšķiru joprojām met Obamas priekšteča Džordža Buša īstenotā politika.

Taču republikāņus tas nav ietekmējis. Piemēram, Romnija oficiālajā Tvitera kontā lasāms: "Piekrītu Džo Baidenam. Vidusšķira pēdējos četros gados ir apbedīta, tāpēc novembrī mums nepieciešamas pārmaiņas." Viņa kampaņas biedrs Pols Raiens, kandidāts uz viceprezidenta amatu, uzstājoties priekšvēlēšanu mītiņā Aiovā, piebalsoja: "Bezdarbs 43 mēnešus bijis augstāks par astoņiem procentiem. Mūsu ekonomika šobrīd streipuļo. Viceprezidents Baidens vēl šodien sacījis, ka vidusšķira pēdējo četru gadu laikā ir apbedīta."

Šomēnes paredzētas vēl divas prezidenta amata kandidātu debates, kā arī viena tiešraidē skatāma viceprezidenta amata kandidātu tikšanās. Nākamās Obamas un Romnija debates notiks 16.oktobrī Hemstedā, Ņujorkas pavalstī, kas notiks tā dēvētajā pilsētas sapulces formātā un būs veltītas gan iekšpolitikas, gan ārpolitikas jautājumiem. Tām 22.oktobrī Linna Universitātē, Bokaratonā Floridas pavalstī, sekos vēl viena sāncenšu tikšanās, kura būs veltīta tikai ārpolitikai. Savukārt Baidena un Raiena debates paredzētas 11.oktobrī Denvilā, Kentuki pavalstī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits