Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Izdevums: ASV slepeni piegādājušas Izraēlai vadāmās aviobumbas

ASV 2009. gadā slepeni piegādājusi Izraēlai 55 vadāmās aviobumbas GBU-28, vēsta The Daily Beast.

Pēc izdevuma rīcībā esošās informācijas, Izraēla lūgusi Vašingtonai piegādāt bumbas vēl 2007. gadā, kad ASV prezidents bija Dzordžs Bušs  jaunākais, tomēr vienošanās toreiz tā arī netika sasniegta dēļ bažām, ka Izraēla var nodot militārās tehnoloģijas Ķīnai. Rezultātā aviobumbas Izraēlai tika piegādātas jau dažus mēnešus pēc Baraka Obamas inaugurācijas.

Pēc bijušā ASV Apvienotās štābu priekšnieku komitejas vadītāja vietnieka, atvaļinātā ģenerāļa Džeimsa Kārtraita (James Cartwright) vārdiem, kurus citē The Daily Beast, ASV Aizsardzības ministrija jau kopš paša sākuma atbalstījusi aviobumbu piegādes Izraēlai. Tajā pašā laikā ASV aizsardzības resorā valdījušas bažas, ka darījumam var sekot neadekvāta reakcija no Teherānas puses, jo Izraēla var izmantot GBU-28 Irānas kodolobjektu iznīcināšanai.

Bez tam Pentagonā bažījās, ka Izraēla var izmantot GBU-28 (kas tāpat tiek dēvētas par „bunkuru bumbām”) islāmistu kustību HAMAS un Hezballah nocietināto objektu, kas izvietoti dzīvojamajos masīvos attiecīgi Palestīnas autonomijas un Libānas teritorijās, iznīcināšanai.

Kā atzīmē izdevums, darījums par aviobumbu piegādi Izraēlai faktiski tika parakstīts vienlaikus ar Vašingtonas diplomātisko spiedienu uz Jeruzālemi. 2009. gadā ASV pieprasīja, lai Izraēla vismaz daļēji piekāptos palestīniešu prasībām.

Aviobumbas GBU-28 tika pieņemtas ASV armijas bruņojumā 1991. gadā. Šāviņš sver 2300 kilogramus un aprīkots ar lāzera uzvedināšanas sistēmu. Bumba ir spējīga caursist vairāk nekā 30 metrus zemes vai 6 metrus betona.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits