Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Kims Trampam gatavojot raķešu testu

ASV uzskata, ka Ziemeļkoreja tuvākajās dienās vai nedēļās gatavojas kārtējam ballistisko raķešu izmēģinājumam, tādējādi dodot pirmo šāda veida pārbaudījumu ASV prezidenta Donalda Trampa administrācijai, vēsta ziņu aģentūra Reuters.

Dienvidkoreja, atsaucoties uz izlūkdienestiem, paudusi, ka Phenjana gatavojot jaunu modernizētu starpkontinentālās ballistiskās raķetes prototipu. Izmēģinājums varētu sakrist pat ar Trampa inaugurācijas pasākuma norisi.

ASV amatpersonas, kuras aģentūrai Reuters sniegušas komentārus, neatklājot savu vādu, paudušas, ka trūkst precīzas informācijas par Ziemeļkorejas sagatavoto raķešu spējām vai iespējamo to izmēģinājuma laiku. Taču nevarot izslēgt speciālu provokāciju, veltītu Trampa administrācijai.

"Ja viņi kaut ko darīs, tas drīzāk būs Trampa nevis raķešu sistēmas tests," paudis kāds ASV izlūkošanas virsnieks, kurš iesaistīts Ziemeļkorejas aktivitāšu novērošanā. "Iespējams, viņi vēlas redzēt, kā Tramps reaģēs uz provokāciju, kaut nelielu. Ja tā tiešām ir, viņu rīcība sagaidāma drīz," norādījusi ASV amatpersona.

Jāatgādina, ka Kims Čen Uns savā Jaungada uzrunā pieminējis, ka sagatavošanās starpkontinentālās ballistiskās raķetes izmēģinājumam ir pēdējā posmā. Ziemeļkorejas medijos sekojušas norādes, ka tests var notikt jebkurā brīdī. Eksperti šīs norādes uzskata par ticamām.

Savukārt Tramps 2. janvārī par Ziemeļkorejas raķešu izmēģinājumu tvītojis, ka "tas nenotiks". Pentagons no detalizētākiem komentāriem ir atteicies, taču tā runasvīrs Pīters Kuks paudis, ka prezidentu maiņa nemazinās Vašingtonas gatavību reaģēt uz provokācijām.

Pagājušajā gadā Ziemeļkoreja veica divus kodolizmēģinājumus, kā arī daudzus raķešu izmēģinājumus. Lai gan Ziemeļkorejai ir ballistiskās raķetes, to sniedzamība nav starpkontinentāla.

Top komentāri

Ziemeļkoreja
Z
ir efektīvs ķīnas līdzeklis ekonomiskajā cīņā pret savu galveno ekonomisko konkurentu - Dienvidkoreju. Piemēram tā līdz šim ieņem 1. vietu pasaules kuģubūvē, kāmēr Ķīna - otro. Kima periodiskā ārdīšanās ceļ Dienvidkorejas riskus.
Trollis JT
T
Ja Ķīna, Krievija un ASV reiz beigtu savā starpā ēsties, otrajā dienā no Kima paliktu tikai slapja vieta. Varbūt ar testu, bet varbūt - bez... .
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijas triecienos Harkivai divi nogalinātie

Krievijas bruņoto spēku otrdien veiktajos triecienos Ukrainas austrumu pilsētai Harkivai nogalināti divi un ievainoti seši cilvēki, paziņoja Harkivas apgabala kara administrācijas vadītājs Olehs Siņe...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits