Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Svētdiena, 7. jūlijs
Maruta, Alda
THAAD sistēmu izvietošanai pretinieki ir arī Dienvidkorejā. Daļa cilvēku uzskata, ka Ziemeļkoreja to izmantos kā ieganstu uzbrukumiem

Pēc Phenjanas ballistisko raķešu testa ASV sāk THAAD izvietošanu Dienvidkorejā

Pēc tam, kad Ziemeļkoreja kārtējo reizi, ignorējot ANO Drošības padomes noteikto aizliegumu, provocējusi kaimiņvalstis Japānu un Dienvidkoreju ar ballistisko raķešu izmēģinājumu, šoreiz izšaujot pat četras raķetes, ASV uzsākusi pretraķešu sistēmu THAAD (Terminal High-Altitude Defense) izvietošanu Dienvidkorejā. Par šādu soli runāts jau sen, taču šai iecerei pretinieki ir gan Korejas pussalā, tostarp protesti notikuši pašā Dienvidkorejā, gan tas neiepriecina reģiona lielvaru Ķīnu, kas THAAD izvietošanu uztver kā ASV centienus nostiprināt savu militāro klātbūtni tuvu pie Ķīnas robežām.

ASV paziņojusi, ka jau pirmdien sākta pirmo THAAD sistēmu sastāvdaļu izvietošana Dienvidkorejas teritorijā. Dienvidkorejas ziņu aģentūra Yonhap, atsaucoties uz avotu militārajās struktūrās, vēsta, ka sistēma varētu būt pilnībā funkcionāla aprīlī.

THAAD sistēma paredzēta tuva un vidēja darbības rādiusa ballistisko raķešu notriekšanai. Sistēma spēj fiksēt un notriekt raķeti 200 kilometru rādiusā un 150 kilometru augstumā. THAAD sistēmas jau iepriekš izmantotas, lai nodrošinātos pret iespējamiem Ziemeļkorejas raķešu uzbrukumiem - sistēmas izvietotas Guamas salā un Havaju salās, vēsta BBC.

Tomēr pat daļa dienvidkorejiešu THAAD sistēmu izvietošanu uzskata drīzāk par draudu, ne drošības garantu, norādot, ka Ziemeļkoreja šādu soli var izmantot savā labā kā ieganstu uzbrukumam. Starptautiskajā arēnā pretenzijas izteikusi gan Ķīna, gan Krievija, norādot, ka THAAD izvietošana "izjaukšot drošības balansu reģionā". 

Ķīna paziņojusi, ka "sistēmas spējas ir krietni lielākas un raķešu darbības rādiuss daudz tālāks par to, kas nepieciešams Dienvidkorejas aizsardzībai", savukārt Krievijas sūtnis Seulā THAAD izvietošanu nodēvējis par tiešu draudu nacionālajai drošībai.

 

 

 

Top komentāri

Krievi bļaustās tāpēc
K
ka THAAD mobilais radars TPY-2 lieliski var fiksēt startus no 29. raķešu divīzijas pie Irkutskas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits