Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Putins un Obama nevienojas par Asada nākotni

Ar lielu interesi gaidītā ASV un Krievijas prezidentu uzstāšanās ANO Ģenerālajā asamblejā un divpusējā tikšanās (pirmā gada laikā) vēl vairāk nostiprināja Vašingtonas un Maskavas krasi atšķirīgos viedokļus par pilsoņkarā noasiņojošās Sīrijas nākotni un cīņu pret teroristisko grupējumu Islāma valsts (IS). Abi līderi uzrunu un tikšanās laikā otrdien ANO centrālajā mītnē neaizmirsa pieskarties arī Ukrainas notikumiem, kuru dēļ ASV un Krievijas attiecības noslīdējušas tik zemu kā vēl nekad kopš aukstā kara beigām.

ASV prezidents Baraks Obama un viņa Krievijas kolēģis Vladimirs Putins savās uzrunās ANO Ģenerālajā asamblejā galveno uzmanību pievērsa Sīrijas pilsoņkaram, kas kopš 2011. gada pavasara ir laupījis jau vairāk nekā 250 tūkstošu sīriešu dzīvību, izraisījis plašu bēgļu krīzi un veicinājis dažādu teroristu grupējumu, no kuriem lielākais un bīstamākais ir IS, nostiprināšanos reģionā. Tomēr abu līderu domas par to, kā būtu risināma Sīrijas krīze, ir nesavienojamas.

Baltā nama saimnieks norādīja, ka pilsoņkaru Sīrijā var izbeigt tikai diplomātiskā ceļā un bez valsts autoritārā prezidenta Bašāra el Asada līdzdalības. "Savienotās Valstis ir gatavas sadarboties ar ikvienu valsti, tajā skaitā Krieviju un Irānu, lai atrisinātu konfliktu," sacīja Obama. "Bet mums ir jāatzīst, ka pēc tik milzīgas asinsizliešanas, tik milzīga slaktiņa, [Sīrija] vairs nevar atgriezties pirmskara situācijā."

ASV prezidents runāja par "kontrolētu varas pāreju", kuras laikā B. el Asads un viņa valdība pakāpeniski nodotu varu nākamajiem Sīrijas līderiem. Laikraksts The New York Times raksta, ka rietumvalstu diplomātu vidū noris intensīvas diskusijas, lai vienotos, cik ilgā laikā varas pārejas process Sīrijā norisinātos un cik daudziem B. el Asada tuvākajiem līdzgaitniekiem būtu jāaiziet. Obama gan neatklāja, kādus soļus amerikāņi spers, lai piespiestu Sīrijas diktatoru nodot varu.

Runājot par notikumiem Ukrainā, ASV līderis Krievijas īstenoto Krimas pussalas aneksiju nodēvēja par kliedzošu starptautiskās kārtības pārkāpumu. Obama sacīja, ka Maskava savas nesaskaņas ar Kijevu varēja risināt diplomātiskā ceļā, nevis brutāli atņemot tai daļu teritorijas un izraisot bruņotu konfliktu valsts austrumos.

Putins, kurš ANO Ģenerālajā asamblejā uzstājās pirmoreiz desmit gados, kārtējo reizi vainoja ASV un to sabiedrotos centienos iejaukties citu valstu iekšējās lietās un eksportēt uz tām demokrātiju. Tādēļ viņš noraida iespēju, ka Sīrijas konfliktu varētu risināt bez Kremļa sabiedrotā B. el Asada, jo tikai Sīrijas iedzīvotājiem esot tiesības izlemt, kas vada viņu valsti.

Kremļa saimnieks paziņoja, ka starptautiskajai sabiedrībai ir jāsniedz palīdzība B. el Asadam cīņā pret islāma teroristiem. "Mēs uzskatām, ka ir milzīga kļūda noraidīt sadarbību ar Sīrijas valdību un tās bruņotajiem spēkiem, kas varonīgi cīnās ar terorismu aci pret aci," sacīja Putins. Viņš gan nenāca klajā ar konkrētiem Sīrijas konflikta risinājumiem.

Viņaprāt, arī pie pašreizējās situācijas Ukrainā ir vainojami "ārēji spēki", kas pašreiz valstī pie varas esošajiem palīdzēja sarīkot "militāru apvērsumu", kas esot izraisījis "pilsoņu karu".

Visu žurnālista Ulda Ķezbera rakstu Putins un Obama nevienojas par Asada nākotni lasiet trešdienas, 30.septembra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Putins: Nav plānu ieņemt Harkivu

Krievijai šobrīd nav plānu ieņemt Harkivu, piektdien, atrodoties vizītē Ķīnā, apgalvoja Krievijas diktators Vladimirs Putins.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits