Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Tramps vēlas runāt ar Kimu Čen Unu

Republikāņu partijas kandidāts ASV prezidenta vēlēšanās Donalds Tramps kārtējo reizi izcēlies ar izteikumiem, kas daudziem liek neizpratnē ieplest acis. Nekustamo īpašumu magnāts ir paziņojis, ka būtu gatavs runāt ar Ziemeļkorejas diktatoru Kimu Čen Unu, lai izbeigtu Phenjanas kodolprogrammu. Tādējādi viņš lauztu Savienoto Valstu gadu desmitiem ieturēto politiku pret vienu no pasaules izolētākajām valstīm, ceturtdien vēsta laikraksts Diena.

"Es runātu ar viņu. Man nebūtu problēmu runāt ar viņu," Tramps sacīja intervijā, ko šonedēļ publicējusi ziņu aģentūra Reuters. Viņš arī brīdināja, ka izdarīs spiedienu uz Ķīnu, kas ir Ziemeļkorejas tuvākais sabiedrotais. "Es izdarīšu lielu spiedienu uz Ķīnu, jo mums ir milzīga ekonomiskā vara pār Ķīnu, kas [Ziemeļkorejas kodolprogrammas] problēmu varētu atrisināt ar vienu tikšanos vai telefona zvanu."Ziemeļkoreja kopš 2006. gada veikusi jau četrus kodolieroču un neskaitāmus ballistisko raķešu izmēģinājumus, par spīti ANO ieviestajām sankcijām pret Phenjanu. Ziemeļkoreja arī regulāri piedraudējusi ar kodoluzbrukumiem Dienvidkorejai un ASV. Ja Tramps pēc kļūšanas par ASV prezidentu patiešām izpildīs savu solījumu, tas būs krass pavērsiens Vašingtonas attiecībās ar Phenjanu. Līdz šim kontakti starp ASV un Ziemeļkoreju, kurām nav formālu diplomātisko attiecību, notikuši augstu amatpersonu, nevis abu valstu vadītāju līmenī. Neviens amatā esošs ASV prezidents nekad nav ticies ar Ziemeļkorejas vadītāju. ASV eksprezidents Džimijs Kārters 1994. gadā apmeklēja Phenjanu un tikās ar Ziemeļkorejas dibinātāju Kimu Ir Senu tikai trīs nedēļas pirms "mūžīgā prezidenta" nāves, lai vienotos par Ziemeļkorejas kodolprogrammas iesaldēšanu. Savukārt Bils Klintons 2009. gadā devās uz Ziemeļkoreju, lai panāktu divu amerikāņu žurnālistu atbrīvošanu no cietuma. Vizītes laikā viņam notika trīs stundas ilga saruna ar toreizējo valsts vadītāju Kimu Čen Iru.Dienvidkorejas Ārlietu ministrija atteikusies komentēt Trampa izteikumus, bet norādījusi, ka Seula un Vašingtona vēlas, lai Korejas pussalas atbrīvošana no kodolieročiem būtu prioritāte jebkādā dialogā ar Ziemeļkoreju. "Ziemeļkorejai ir jāpārtrauc draudi un provokācijas un ar darbiem jāapliecina patiesa apņēmība kļūt kodolbrīvai," kāda ministrijas amatpersona sacījusi telekanālam CNN. Republikāņu partijas senators no Alabamas štata Džefs Sešnss, kurš ir arī Trampa vecākais padomnieks nacionālās drošības jautājumos, uzskata, ka miljardiera idejā par sēšanos pie sarunu galda ar Ziemeļkorejas diktatoru neesot nekā satraucoša.Visu rakstu lasiet laikraksta Diena cetrutdienas, 19.maija, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievi mēģinājuši uzbrukt Harkivas apgabalā

Krievi piektdien mēģinājuši veikt sauszemes uzbrukumu pāri robežai Harkivas apgabalā, un kaujas tur turpinās, pavēstīja Ukrainas Aizsardzības ministrija.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits