Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Trampu kritizē par aicinājumu "atrast" viņam nepieciešamās balsis

Demokrātu līderi un arī vairāki augsta līmeņa republikāņu politiķi asi kritizējuši ASV prezidenta Donalda Trampa telefonsarunu ar vēlēšanu augstāko amatpersonu Džordžijas štatā, kurā prezidents pieprasa «atrast» tik daudz vēlētāju balsu, lai pasludinātu viņu par prezidenta vēlēšanu uzvarētāju štatā.

Džordžijas štata sekretārs Breds Rafenspergers, kurš tāpat kā D. Tramps ir republikānis, iebilst D. Trampam, ka oficiāli pasludinātie vēlēšanu rezultāti ir pareizi un ka D. Trampa citētās baumas par balsu nepareizu saskaitīšanu neatbilst patiesībai.

Nākamā ASV viceprezidente Kamala Herisa nodēvējusi D. Trampa teikto Džordžijas amatpersonai par "bezkaunīgu varas stāvokļa izmantošanu", vēsta BBC. Savukārt visi 10 pašlaik dzīvojošie bijušie ASV aizsardzības ministri atklātā vēstulē aicinājuši D. Trampu pārstāt apstrīdēt vēlēšanu rezultātus un neiesaistīt vēlēšanu strīdos ASV bruņotos spēkus. Šādu ideju pirms tam bija izteikuši daži D. Trampa atbalstītāji.

Mērenais republikānis, ASV Kongresa Pārstāvju palātas loceklis Ādams Kinzingers pēc D. Trampa telefonsarunas ar B. Rafenspergeru publiskošanas rakstīja Twitter: "Šis ir briesmīgi. Šā gaismā ikviens Kongresa loceklis, kurš apsver iebilšanu pret vēlēšanu rezultātiem, nevar to darīt ar tīru sirdsapziņu."

Visi 50 ASV štati ir apstiprinājuši prezidenta vēlēšanu rezultātus, kuriem atbilstoši demokrāts Džo Baidens izcīnījis 306 elektoru balsis, D. Tramps – 232. ASV Kongress formāli apstiprinās vēlēšanu rezultātus 6. janvārī, lai gan daži republikāņu pārstāvji Kongresā paziņojuši, ka centīsies tos apstrīdēt.

Laikraksta Washington Post publiskotajā sestdien notikušās telefonsarunas ierakstā dzirdams, ka D. Tramps saka B. Rafenspergeram, ka "nebūs nekas slikts, ja jūs paziņosiet, ka esat pārskaitījuši balsis". D. Tramps arī paziņo, ka vēlas, lai Džordžijā tiktu "sameklētas" 11 780 balsis, lai viņa kopējais štatā iegūto balsu skaits būtu par vienu vairāk nekā Dž. Baidena iegūtais. Sarunas laikā D. Tramps atkārto baumas, ka biļeteni atsevišķos iecirkņos Džordžijā tikuši iznīcināti un ka ir notikušas manipulācijas ar balsu skaitīšanas mašīnām. Prezidents arī uzsver, ka tas, ka B. Rafenspergers zina par pārkāpumiem un neziņo, ir krimināli sodāma rīcība. B. Rafenspergers atbild, ka D. Trampa rīcībā esošā informācija nav patiesa. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits