Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Baltijas valstu muitas dienesti vienojušies par kopīgiem principiem sankciju prasību ieviešanā

Baltijas valstu muitas dienestu vadītāji parakstījuši trīspusēju dokumentu, kas nosaka vienotu pieeju muitas kontroles veikšanā, preces izvedot, un informācijas apmaiņā, īstenojot Eiropas Savienības ierobežojošos pasākumus pret Krieviju un Baltkrieviju, aģentūru LETA informēja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) pārstāvji.

VID norāda, ka 2023.gada 18.decembrī Igaunijas, Latvijas un Lietuvas premjerministri apstiprināja deklarāciju par vienotu reģionālu pieeju sankciju ieviešanā.

Šomēnes Baltijas valstu muitas dienestu eksperti intensīvi sadarbojās, izstrādājot trīspusējo dokumentu, un 26.janvārī, Starptautiskajā muitas dienā, Baltijas valstu muitas dienestu vadītāji vienojās par papildu pasākumiem sankciju apiešanas risku mazināšanai.

Pamatojoties uz risku analīzi, muitas iestādes turpinās pievērst pastiprinātu uzmanību kravām gadījumos, ja to pārvietošanai izvēlēts neloģisks maršruts, un pieprasīs eksportētājam sniegt papildu informāciju. Pamatojuma nesniegšanas gadījumā muitas iestādes liedz pārvietot preces uz galamērķi. 

Tāpat Baltijas valstu muitas iestādes pastiprinās kontroli tādām precēm, ko aizliegts eksportēt uz Krieviju un Baltkrieviju, gadījumos, ja tās tiks eksportētas uz trešajām valstīm, pārvietojot tranzītā caur Krieviju un Baltkrieviju.

Ievērojot risku analīzē balstītu pieeju, muitas amatpersonas pieprasīs papildu dokumentus par preču tranzītu vai galapatēriņu, kas apliecinās, ka tranzīta laikā caur Krieviju un Baltkrievija preces netiks pakļautas tādām darbībām, kuru rezultātā tās netiks izvestas no minētajām valstīm.

Tāpat uzņēmumiem jābūt gataviem pēc muitas iestādes pieprasījuma iesniegt eksportējamo vai reeksportējamo preču ražotāja izsniegtu dokumentu vai informāciju, kas apliecina, ka ražotājs ir informēts par preces pārdevēju un pircēju un darījums nerada bažas par iespējamu starptautisko sankciju apiešanu, un citu informāciju.

Ja pēc muitas iestādes pieprasījuma noteiktā termiņā papildu informācija un dokumenti netiks iesniegti vai pievienoti eksporta deklarācijai, tā tiks noraidīta.

Par pieņemto lēmumu piemērot reģionālo pieeju sankciju prasību izpildē, pastiprinot eksportējamo preču kontroli, tiks informēta Eiropas Komisija un atbildīgie ģenerāldirektorāti.

Baltijas valstu muitas dienestu pārstāvji plāno regulāri tikties kopīgās sanāksmēs, lai uzraudzītu reģionālās pieejas piemērošanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits