Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Igaunijā par izglītības ministru iecelts Jāks Ābs, par valsts pārvaldes lietu ministri - Anneli Ota

Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida trešdien izglītības un zinātnes ministra amatā iecēla līdzšinējo valsts pārvaldes lietu ministru Jāku Ābu, bet valsts pārvaldes lietu ministra amatā - līdzšinējo parlamenta Eiropas Savienības lietu komisijas priekšsēdētāju Anneli Otu, ziņo prezidentes preses dienests.

60 gadus vecais Jāks Ābs bija valsts pārvaldes lietu ministrs kopš pagājušā gada aprīļa. Šo amatu viņš ieņēma arī no 2017.gada jūnija līdz 2018.gada maijam. No 2005. līdz 2007.gadam Ābs bija sociālo lietu ministrs.

44 gadus vecā Anneli Ota bijusi parlamenta deputāte kopš 2015.gada. 2009.-2010.gadā viņa bija Veru mēre.

Izglītības un zinātnes ministra amats kļuva vakants 20.novembrī, kad no tā atkāpās Mailisa Repsa saistībā ar mediju ziņoto, ka viņas bērni regulāri vesti uz skolu un interešu pulciņiem ar ministres dienesta automašīnu.

Atbilstoši līgumam par valdošo koalīciju izglītības un zinātnes ministra un valsts pārvaldes lietu ministra amati pienākas Centra partijai, kas arī otrdien izvirzīja Ābu un Otu šiem amatiem, savukārt premjerministrs un Centra partijas līderis Jiri Ratass iesniedza kandidatūras Kaljulaidai.

Ota trešdien oficiāli stājās jaunajā amatā, dodot zvērestu parlamentā. Ābs deva ministra zvērestu jau pagājušajā gadā, stājoties valsts pārvaldes lietu ministra amatā, otrreiz zvērestu dot viņam nav nepieciešams.

Ratasa valdībā šomēnes jau nomainījušies divi ministri - 18.novembrī iekšlietu ministra amatā stājās Igaunijas Konservatīvo tautas partiju (EKRE) pārstāvošais bijušais Aizsardzības spēku štāba priekšnieks atvaļinātais brigādes ģenerālis Alars Lanemans, nomainot tajā EKRE priekšsēdētāja vietnieku Martu Helmi, kas demisionēja 9.novembrī pēc tam, kad bija izcēlies skandāls saistībā ar viņa izteikumiem, ka ASV prezidenta vēlēšanas neesot bijušas godīgas un ka vēlēšanu uzvarētājs Džo Baidens esot korumpēts.

Savukārt par vides ministru 16.novembrī kļuva EKRE pārstāvis, uzņēmējs Rains Eplers, nomainot amatā Reni Koku, kurš paziņoja par atkāpšanos veselības problēmu dēļ.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits