Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 18. septembris
Liesma, Elita, Alita

Landsberģis: Lietuva ir piemērs, kā izdzīvot bez Krievijas gāzes un līgumiem ar Ķīnu

Lietuva ir piemērs, kā izdzīvot bez Krievijas gāzes un līgumiem ar Ķīnu, ceturtdien pēc tikšanās Viļņā ar ASV valsts sekretāra vietnieku Kurtu Kempbelu paziņoja Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis.

"Redzot, ka mūsu partneri un draugi Eiropā paraksta jaunus līgumus ar Ķīnu, mēs brīdinām par šo līgumu bīstamību. (..) Mēs esam piemērs tam, ka ir iespējams izdzīvot bez Krievijas gāzes un līgumiem ar Ķīnu," preses konferencē sacīja Landsberģis.

"Diversifikācija, jaunu partnerattiecību atrašana, atteikšanās no vismazākās pretestības ceļa. (..) Tad ilgtermiņa atdeve ir ilgtspējīgāka un augstāka," viņš teica.

Pēc Lietuvas ārlietu ministra domām, Eiropas Savienības spēju izveidot kopīgu stratēģiju attiecībā uz Ķīnu kavē tas, ka bloka valstīm ir atšķirīgas intereses.

"Kā tas bieži notiek Eiropas [Savienībā], 27 valstīm ir 27 dažādas intereses. Mūsu pretinieki spēj to izmantot," sacīja Landsberģis.

Savukārt Kempbels norādīja, ka Lietuva ir valsts, uz kuru Ķīna ir izdarījusi vislielāko spiedienu, kad  Lietuva atļāva Taivānai atvērt Viļņā pārstāvniecību ar Taivānas nosaukumu. 

Lietuva "ir parādījusi noturību, diversificējusi savu ekonomiku, tā ir kļuvusi spēcīgāka, mijiedarbojoties ar citiem partneriem. Šādu Lietuvas rīcību mēs dziļi apbrīnojam," sacīja Kempbels.

ASV valsts sekretāra vietnieks uzsvēra, ka Vašingtona ir ļoti nobažījusies par pieaugošo sadarbību starp Ķīnu un Krieviju.

"Mūsu komanda nodod Eiropai vēstījumu, kurā paustas bažas par pieaugošo partnerību starp Ķīnu un Krieviju. Ķīnas atbalsts Krievijas aizsardzības rūpniecības bāzei, tās centieni aizkulisēs atbalstīt Krieviju tās karadarbības mērķu sasniegšanā Ukrainā ir postoši un satraucoši," sacīja Kempbels.

"Tas ir tīkls, kas kļūst arvien izsmalcinātāks, slepenāks un mums rada arvien lielāku satraukumu," viņš norādīja.

Pēc Kempbela teiktā, ASV mudina savus Eiropas partnerus publiski paust savas bažas par Ķīnas un Krievijas sadarbību.

"Dažreiz, kad notiek dialogs starp Eiropas partneri un Ķīnu, vienkārši pieminot bažas un pēc tam pārejot uzreiz pie "parakstīsim tirdzniecības nolīgumus", tiek sūtīts neskaidrs vēstījums," viņš piebilda.

Kempbels, kuram ir plaša diplomātiskā pieredze, tiek uzskatīts par pašreizējās ASV administrācijas Indijas un Klusā okeāna reģiona stratēģijas arhitektu.

Šī bija trešā Landsberģa un Kempbela divpusējā tikšanās šogad. Iepriekšējā tikšanās notika jūlijā, kad Lietuvas ministrs viesojās Vašingtonā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits