Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Lietuva gatavojas denonsēt pārrobežu sadarbības līgumu ar Baltkrieviju

Lietuva plāno vienpusēji pārtraukt pildīt pirms 16 gadiem ar Baltkrieviju parakstīto līgumu par pārrobežu sadarbības principiem.

Lietuvas Iekšlietu ministrija ir sagatavojusi atbilstošu valdības rezolūciju un plāno drīzumā to iesniegt apstiprināšanai valdībā.

"Tā tiktu pausta arī politiskā griba, jo pašreizējā situācija nav normāla, kad no vienas puses spēkā ir sadarbības līgums, un no otras puses Baltkrievijas valdība ir ieņēmusi konfrontācijas pozīciju, gan organizējot nelegālo migrantu plūsmu, gan tieši iesaistoties un atbalstot Krievijas agresiju," otrdien ziņu aģentūrai BNS sacīja Lietuvas iekšlietu viceministrs Arnolds Abramavičs.

"Uzskatām, ka tāda līguma pastāvēšana kļūst neviennozīmīga," viņš piebilda.

Lēmumprojekts aicina izbeigt 2006.gada 1.jūnijā Lietuvas un Baltkrievijas valdību Viļņā parakstīto līgumu, kurā noteiktas abu valstu pārrobežu sadarbības jomas.

Dokumentā Lietuva un Baltkrievija apņēmās sadarboties infrastruktūras, vides aizsardzības, enerģētikas efektivitātes, tūrisma, atpūtas, sporta, kultūras, mantojuma, izglītības, uzņēmējdarbības infrastruktūras, kā arī transportlīdzekļu un pasažieru pārrobežu kustības jautājumos.

Tāpat puses vienojās apmainīties ar informāciju un palīdzēt dabas vai tehnogēnas ārkārtas situācijas uz robežas gadījumā. Līgums ietver arī sadarbību eiroreģionos.

Pašreizējā ģeopolitiskajā situācijā līguma izpilde nav iespējama un tuvākajā laikā nebūs iespējama, secinājusi Lietuvas Iekšlietu ministrija.

"Pašlaik nav nekādas sadarbības. Kad nosūtam lūgumus un prasām Baltkrievijas robežsargiem sniegt humāno palīdzību nelegālajiem migrantiem, ierasti tas beidzas ar to, ka migrantus grūž uz Lietuvas teritoriju," sarunā ar BNS paskaidroja viceministrs Abramavičs.

Lietuvas valdība jau pēc 2020.gada prezidenta vēlēšanām kaimiņzemē, kuru rezultātu Rietumvalstis nav atzinušas, pieņēma lēmuma protokolu apturēt maksājumus partneriem Baltkrievijā.

"Kopš 2006.gada tika īstenotas Eiropas Komisijas finansētas pārrobežu sadarbības programmas. Tās netiek turpinātas un jaunajam periodam nav ieplānotas," klāstīja Abramavičs.

Viņš paziņoja, ka līgumu ar Baltkrieviju varētu atjaunot, ja kaimiņvalstī notiktu demokrātiskas pārmaiņas.

"Ja mēs redzēsim, ka Baltkrievijas valdībā vai politiskajām vadībā notiek pārmaiņas un Baltkrievija atgriežas uz demokrātijas ceļa, mēs vienmēr atgriezīsimies pie tādiem līgumiem, tomēr tagad, pat līgumam esot spēkā, praktiskas sadarbības nav," teica Lietuvas iekšlietu viceministrs un pauda pārliecību, ka līgums ir jādenonsē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vizītei Venēcijā no ceturtdienas jāpērk biļete

Ceturtdien, 25. aprīlī, kas Itālijā ir brīvdiena, tūristiem, kuri ieradīsies Venēcijā, nepaliekot viesnīcā, pirmo reizi būs jāiegādājas piecu eiro vērta biļete, lai viesotos šajā pilsētā, ka...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits