Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Lietuvas enerģētikas viceministrs: Mūsu nauda par gāzi nenonāk Krievijā

No Lietuvas samaksātās naudas par gāzi neviens cents nenonāk Krievijā, piektdien apgalvoja Lietuvas enerģētikas viceministrs Albins Zananavičus, reaģējot uz Latvijas Gāzes paziņojumu, ka uzņēmums atsācis dabasgāzes iepirkšanu Krievijā.

Vienlaikus Lietuvas amatpersona atzina, ka Inčukalna pazemes gāzes krātuvē var sajaukties no dažādām valstīm iepirkta gāze. Inčukalna krātuvē savas gāzes rezerves ziemai glabā arī Lietuva.

"Tas nav par molekulu izcelsmi, bet gan par to, kur aiziet finanšu plūsma," Zananavičus sacīja ziņu aģentūrai BNS. "Inčukalna krātuvē ir gan Norvēģijas, gan citu avotu gāze, protams, tās sajaucas. Tomēr finanšu plūsma no Lietuvas [uz Krieviju] neiet," viņš uzsvēra.

Kā teica enerģētikas viceministrs, Lietuvas kompānijas gāzi iepērk tikai no vietējiem piegādātājiem, kuri to saņem caur sašķidrinātas dabasgāzes (LNG) termināli Klaipēdā.

"Lietuvas kompānijas gāzi iepērk tikai no Lietuvas piegādātājiem. Cik mums zināms, ar Latvijas kompānijām līgumu nav," viņš paskaidroja.

"Lietuvas gāzes piegādātāji gāzi iepērk tikai no termināļa un noteikti ne no Krievijas, tādēļ tādi riski nepastāv," uzsvēra Zananavičus.

Jūnija beigās Lietuvas parlaments pieņēma likumu, ar kuru tiek aizliegts Krievijas gāzes imports valstī, izņemot tranzītā uz Kaļiņingradas apgabalu. Kopš aprīļa Lietuva vairs neimportē Krievijas gāzi.

Zananavičus teica, ka Lietuva bija informēta par Latvijas nodomu šogad iepirkt Krievijas gāzi.

"Mēs zinājām, ka viņi pirks, mēs zinājām, ka tiek remontēts cauruļvads. Tādēļ neesam pārsteigti," atzina Lietuvas enerģētikas viceministrs.

"Zinu, ka ir likums, kas aizliedz latviešiem [Krievijas] gāzes iepirkšanu no 1.janvāra, un, protams, Latvija risinās jautājumu, kur iegādāties gāzi," viņš sacīja.

Uz lūgumu komentēt Latvijas lēmumu iepirkt gāzi no Krievijas no vērtību viedokļa, Zananavičus paziņoja, ka nekomentēs citas valsts lēmumus.

"Eiropas institūcijās un Starptautiskajā enerģētikas aģentūra visi ir vienisprātis, ka labāk ir sagatavoties ziemai un droši to aizvadīt, neradot nopietnas sociālas un ekonomikas sekas, un turpināt dažādot piegādes," viņš klāstīja.

Uzņēmums "Latvijas gāze" ir atsācis iegādāties gāzi no Krievijas, ceturtdien vēstīja Latvijas Televīzija.

Uzņēmuma vadītājs Aigars Kalvītis atzinis, ka uzņēmums atsācis gāzes iepirkšanu, par to maksājot eiro, nevis rubļos.

Pēdējā mēneša laikā Latvijā no Krievijas iesūknēta dabasgāze aptuveni vienas teravatstundas apmērā. Kalvītis teica, ka gāze netiekot pirkta no uzņēmuma "Gazprom", taču jaunā piegādātāja, no kura Krievijā gāze tiek pirkta, nosaukumu viņš atteicās izpaust.

Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā gāzes plūsmas no Krievijas uz Latviju bijušas saraustītas un vairākkārt apstājušās. Kopš jūnija vidus gāzes plūsmas no Krievijas pieaug.

Jau vēstīts, ka Latvija ir apņēmusies pilnībā atteikties no Krievijas gāze no nākamā gada 1.janvāra. Saeimas atbalstītie grozījumi Enerģētikas likumā paredz dažādot dabasgāzes piegāžu ceļus un nodrošināt dabasgāzes stratēģiskās rezerves.

Tāpat atbilstoši grozījumiem Enerģētikas likumā publiskajam tirgotājam ir pienākums nodrošināt, lai ne vēlāk kā līdz katra gada 31.augustam saistīto lietotāju patēriņam nepieciešamais dabasgāzes apmērs laika posmam no attiecīgā gada 1.oktobra līdz nākamā gada 30.aprīlim tiek uzglabāts Inčukalna pazemes gāzes krātuvē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits