Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Lietuvas izlūkdienests: Krievijas, Baltkrievijas un Ķīnas dienesti pērn nesekmīgi mēģinājuši savervēt vietējos

Krievijas, Baltkrievijas un Ķīnas izlūkošanas dienesti pērn vairākas reizes mēģināja rekrutēt cilvēkus Lietuvā, tomēr panākumus neguva, ikgadējā ziņojumā informēja Lietuvas Valsts drošības departaments.

"Identificēti vairāki gadījumi, kad Krievijas, Baltkrievijas vai Ķīnas izlūkošanas un drošības dienesti mēģināja rekrutēt Lietuvas pilsoņus, bet neviens no tiem nebija veiksmīgs," tajā teikts.

Lietuvas Valsts drošības departaments informēja, ka pērn no Lietuvas izraidīti pieci Krievijas izlūkošanas dienestu virsnieki, kas strādāja diplomātiskā aizsegā.

Dienesta vērtējumā Krievijas izlūkošanas aktivitāte Lietuvā joprojām ir augsta.

"Citu Krievijas izlūkošanas dienestu aktivitāšu - informācijas operāciju un radio un elektroniskās un kiberizlūkošanas - intensitāte joprojām ir augsta, un tādēļ Valsts drošības departaments prioritāri strādās pie tādu aktivitāšu novēršanas, veicot pretizlūkošanas un kiberdrošības izmeklēšanas," pausts trešdien publicētajā ziņojumā.

Pērn Valsts drošības departamenta iegūtā informācija izmantota piecās pirmstiesas izmeklēšanas, no kurām divas bija par iespējamu starptautisko sankciju pārkāpumiem. Uzturēšanās atļauja Lietuvā anulēta četriem cilvēkiem, kuru darbība apdraudēja ekonomisko drošību.

12 cilvēkiem liegta iebraukšana Lietuvā. Deviņiem no viņiem varētu radīt teroristisku apdraudējumu, bet trīs bijuši saistīti ar naidīgas valsts izlūkošanas iestādēm.

Krievijas un Baltkrievijas režīmi cenšas mazināt starptautisko sankciju ietekmi un atrast veidus to apiešanai, secinājis Lietuvas izlūkdienests.

"Sankciju apiešanas shēmas ir nonākušas Valsts drošības departamenta ekonomiskās drošības izmeklēšanu uzmanības centrā," tas paskaidroja.

Departaments paziņoja, ka ir atklājis Lietuvā strādājošas kompānijas, kuras palīdz Krievijas uzņēmumiem apiet sankcijas. Informācija par tādiem uzņēmumiem iesniegta atbildīgajām institūcijām. 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits