Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Lietuvas valdošās partijas prezidijs aicina ierosināt parlamenta pirmstermiņa vēlēšanas

Lietuvas valdības koalīcijas līderes konservatīvās partijas "Tēvzemes savienība - Lietuvas kristīgie demokrāti" prezidijs piektdien nolēma ierosināt parlamenta pirmstermiņa vēlēšanu rīkošanu.

Ja ierosinājums negūs Seima atbalstu, ierosināts apsvērt premjerministres Ingrīdas Šimonītes, kura pārstāv konservatīvo partiju, valdības demisiju.

Pirmstermiņa vēlēšanas Lietuvā var izsludināt, ja to atbalsta vismaz 85 no 141 Seima deputāta.

Konservatīvo prezidijs parlamenta pirmstermiņa vēlēšanas aicina ierosināt pēc iespējas drīz.

Partijas prezidija ierosinājums ir mēģinājums atrisināt politisko krīzi saistībā ar pašvaldību politiķu līdzekļu necaurskatāmu izlietojumu, informēja partijā.

Tāpat prezidijs ieteicis "Tēvzemes savienības - Lietuvas kristīgie demokrāti" parlamenta frakcijas deputātiem Seimā ierosināt grozījumus regulējumā par pašvaldību padomju locekļu izmaksām, lai ieviestu vienotu caurskatāmības un atbildības standartu visās Lietuvas pašvaldībās.

"Tēvzemes savienības - Lietuvas kristīgie demokrāti" priekšsēdētājs un Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis piektdien paziņoja, ka partijas prezidijs lems par parlamenta pirmstermiņa vēlēšanu un valdības demisijas ierosināšanu. Jautājumu partija plāno apspriest arī ar valdības koalīcijas partneriem.

Valdības demisija un pirmstermiņa parlamenta vēlēšanas tiek izskatītas pēc tam, kad izglītības, zinātnes un sporta lietu ministre Jurgita Šugždiniene ceturtdien paziņoja par demisiju saistībā ar aizdomām par pašvaldības līdzekļu piesavināšanos.

Šimonīte vēl nav paziņojusi, vai pieņem izglītības ministres demisiju. Iepriekš viņa vairākkārt pauda uzticību ministrei.

Prezidents Gitans Nausēda ceturtdien aicināja no amata atkāpties gan izglītības ministri, gan kultūras un finanšu ministrus, sakot, ka viņi, būdami Kauņas padomes locekļi, ir izmatojuši līdzekļus, kuru izlietojumu nevar pamatot.

Pašlaik spēkā esošas tiesību normas neprasa pašvaldību padomju locekļiem iesniegt attaisnojošus dokumentus par tēriņiem.

Žurnālists un aktīvists Andrjus Tapins vietnē "Facebook" rakstīja, ka Šugždiniene, kura 2019.-2020.gadā bija Kauņas pašvaldības padomes deputāte, pirms kļūšanas par izglītības ministri no pašvaldības saņēma 13 800 eiro pabalstu. Viņš apšaubīja līdzekļu piešķiršanas caurskatāmību.

Pēc 2020.gada oktobrī notikušajām vēlēšanām Lietuvas valdības koalīciju izveidoja "Tēvzemes savienība - Lietuvas kristīgie demokrāti" un divas liberālās partijas - Liberāļu kustība un Brīvības partija. Šimonītes vadītajai valdībai Lietuvas parlamentā, kurā ir 141 deputātu vieta, ir 74 deputātu mandāti.

Kārtējās parlamenta vēlēšanas Lietuvā būtu jārīko nākamā gada oktobrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Putins apgalvo, ka piekritis Navaļnija apmaiņai

Krievijas diktators Vladimirs Putins paziņojis, ka dažas dienas pirms opozicionāra Alekseja Navaļnija nāves cietumā viņš no kādas personas saņēmis piedāvājumu apmainīt Navaļniju pret Rietumos ieslod...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits