Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā 0 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Viļņā vairāki tūkstoši cilvēku protestē pret Covid-19 dēļ paredzētajiem ierobežojumiem

Viļņas Katedrāles laukumā piektdien vairāki tūkstoši cilvēku pulcējušies mītiņā, protestējot pret Covid-19 dēļ Lietuvā paredzētajiem ierobežojumiem.

Šīsdienas protesta akcija sarīkota tieši mēnesi pēc līdzīga mītiņa pie Seima, kas izvērtās vardarbīgās nekārtībās. Sākotnēji bija iecerēts arī šo mītiņu rīkot pie parlamenta ēkas, kur piektdien sākas Seima rudens sesija, un pasākumam jau bija dota pašvaldības atļauja, taču pēc 10.augusta notikumiem tā tika atsaukta, cita starpā atsaucoties arī uz izlūkdienestu brīdinājumiem par vardarbības risku.

Seima ēka patlaban no visām pusēm apjozta ar nožogojumu un to apsargā policisti, bet Seima iekšpagalmā izvietoti Sabiedrības drošības dienesta spēki un tehnika.

Kā skaidrojusi parlamenta spīkere Viktorija Čmilīte-Nilsena, stingrie drošības pasākumi saistīti ar provokāciju iespējamību, cita starpā ņemot vērā, ka tieši šai dienā sākas Krievijas un Baltkrievijas kopīgās militārās mācības "Zapad 2021".

Katedrāles laukumā dežurē vairāk nekā desmit policijas patruļas, daļā Ģedimina prospekta slēgta satiksme. Saskaņā ar policijas aplēsēm laukumā ap pusdienlaiku sapulcējušies aptuveni 4500 cilvēki.

Protestētāji iebilst ne tikai pret ierobežojumiem, kas no pirmdienas, 13.septembra, noteikti nevakcinētajiem, bet arī pret Stambulas konvenciju un Partnerattiecību likumu.

Kā paziņojis mītiņa rīkotāju - Lietuvas Ģimeņu savienības - vadītājs Raimonds Grinevičs, valdībai jāatsauc ierobežojumi, kas paredzēti tiem, kuriem nav tā dēvētās iespēju pases, kas tiek izsniegta Covid-19 pārslimojušajiem vai potētajiem.

"No tā jāsāk, ja gribat nomierināt kaislības, citādi var izrādīties, ka nākamajā mītiņā šiem cilvēkiem nepietiks vietas visā Ģedimina prospektā," viņš izteicies.

Pasākuma rīkotāji uzsvēruši, ka neplāno doties pie Seima, bet Viļņas pašvaldībā pieteikti 17 piketi ar dalībnieku skaitu līdz 15 cilvēkiem.

"Paturiet prātā - nekādu provokāciju vai gājienu. Gājieni nav saskaņoti, mūsu mītiņš ir mierīgs," uzsvēris Grinevičs, aicinot cilvēkus palikt laukumā un nedoties arī uz valdības ēku.

Jau ziņots, ka 10.augustā pie Seima ēkas Viļņā pulcējās aptuveni pieci tūkstoši cilvēku, lai protestētu pret valdības plāniem noteikt stingrus ierobežojumus cilvēkiem, kuri nav vakcinējušies pret Covid-19 vai testējušies. Seims gan tobrīd ārkārtas sesijā risināja gluži citus jautājumus, kas saistīti ar nelegālās migrācijas krīzi.

Vakarpusē, beidzoties Seima sēdei un oficiāli atļautajam protesta akcijas laikam, vairāki simti cilvēku bloķēja visas parlamenta ēkas izejas un vārtus uz iekšējo pagalmu, kur deputāti novieto savus automobiļus, izkliedza apvainojumus gan politiķiem, gan žurnālistiem, turklāt daļa no viņiem izturējās visai agresīvi. Nekārtības izvērtās sadursmēs - policija laida darbā asaru gāzi un pret dažiem mītiņotājiem lietoja spēku, savukārt daži protestētāji policistiem meta ar ūdens pudelēm un akmeņiem un izmantoja signālraķetes. Pēc šiem notikumiem tika aizturēti vairāki desmiti cilvēku, sākta pirmstiesas izmeklēšana vairākās lietās.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits