Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Abass aicina piešķirt palestīniešiem ANO pieaicinātās valsts statusu

Palestīniešu pašpārvaldes prezidents Mahmuds Abass, uzstājoties ANO Ģenerālajā asamblejā, ceturtdien aicināja piešķirt palestīniešiem pieaicinātās valsts statusu, kā arī nosodīja Izraēlas "katastrofālo" apmetņu politiku okupētajās teritorijās. Saskaņā ar viņa teikto Izraēlas taktika nepārprotami liecina, ka tā "noraida divu valstu risinājumu".

Abass aicināja ANO Drošības padomi pieņemt tiesiski saistošu rezolūciju, kas ļautu izkļūt no jau divus gadus ilgušā strupceļa Tuvo Austrumu miera sarunās. Šobrīd Palestīnas Atbrīvošanās organizācijai (PAO) ANO ir novērotāja statuss.

Pagājušajā gadā palestīnieši mēģināja iegūt pilntiesīgas dalībvalsts statusu, taču šis mēģinājums nonāca strupceļā vēl pirms ierosinājuma nodošanas balsošanai Drošības padomē, jo pret to iebilda ASV, kam padomē ir veto tiesības. Taču jautājumu par pieaicinātās valsts statusa piešķiršanu iespējams izšķirt ar balsojumu Ģenerālajā asamblejā, un tam nepieciešams tikai vienkāršs vairākums, ko palestīnieši, domājams, bez pūlēm varētu nodrošināt.

Abass savā runā paziņoja, ka centīsies panākt attiecīgu Ģenerālās asamblejas balsojumu tuvāko mēnešu laikā. "Mēs esam pārliecināti, ka lielais vairākums pasaules valstu atbalsta mūsu centienus, kuru mērķis ir glābt izredzes uz taisnīgu mieru," sacīja Abass, kurš uzstājās tieši pirms Izraēlas premjerministra Benjamina Netanjahu.

Tikmēr palestīniešu islāmistu kustības Hamas valdība, kas kontrolē Gazas joslu, nosodīja Abasa "emocionālo" runu un norādīja, ka tā bijusi apliecinājums 1993.gada Oslo miera līguma neveiksmei. "Tas ir skaidrs - šī runa izziņoja kopš Oslo īstenotās politiskās programmas neveiksmi," sacīja Gazas joslas valdības preses pārstāvis Tahers an Nunu, Abasa uzstāšanos raksturojot kā "emocionālu". "Šajā runā bija pretrunas. Viņš runāja par miera procesa un Oslo neveiksmi - un tad aicināja atgriezties pie sarunām," sacīja valdības pārstāvis. "Mēs atkārtoti norādām, ka Abu Mazenam [t.i., Abasam] būtu labāk, ja viņš izsludinātu sarunu un kompromisa nāvi."

Kustības Hamas preses pārstāvis Sami Abu Zuhri kritizēja Abasa ANO pausto prasību, sakot, ka tas bijis "vienpusējs solis, par kuru palestīnieši nav vienojušies". "Saistībā ar šo soli ir daudz jautājumu un piezīmju," norādīja "Hamas" pārstāvis.

Tiešās palestīniešu un izraēliešu sarunas ir pārtrauktas jau divus gadus, jo Abass tās atsakās turpināt, kamēr Izraēla pilnībā nepārtrauks ebreju apmetņu celtniecību okupētajās teritorijās. Lai gan apmetņu celtniecības turpināšanu nosoda arī ASV, tās savam tuvākajam sabiedrotajam Tuvajos Austrumos joprojām nodrošina aizsardzību pret jebkādu spiedienu no ANO puses.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits