Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Baltkrievijā aizturēti 250 protestētāji

Baltkrievijas varasiestādes aizturējušas vairāk nekā 250 cilvēkus demonstrācijās pret centrālās vēlēšanu komisijas atteikšanos reģistrēt augustā paredzētajām prezidenta vēlēšanām opozīcijas kandidātus, kas tika uzskatīti par prezidenta Aleksandra Lukašenko galvenajiem sāncenšiem, trešdien paziņojusi cilvēktiesību organizācija Vjasna.

Protesti otrdienas vakarā notika Minskā, Brestā, Gomeļā, Pružani, Saļihorskā, Babrujskā, Stovbci un Grodņā. Protestētāji tika aizturēti visās šajās pilsētās, bet vislielākais skaits - aptuveni 200 cilvēki - tika aizturēti Minskā, ziņo Vjasna.

Eiropas Savienība (ES) stingri kritizē Baltkrievijas centrālās vēlēšanu komisijas lēmumu nereģistrēt aizturētā baņķiera Viktora Babariko kandidatūru gaidāmajām prezidenta vēlēšanām. 56 gadus vecais Babariko tika uzskatīts par prezidenta Aleksandra Lukašenko galveno konkurentu augustā gaidāmajās vēlēšanās.

"Šķietami patvaļīgā kandidātu izslēgšana ierobežo Baltkrievijas tautas iespējas paust savu gribu," norāda ES augstākais pārstāvis ārlietās un drošības politikā Žozeps Borreljs, piebilstot, ka tas jau tagad atņem vēlēšanām demokrātiskumu un integritāti.

Babariko agrāk vadīja banku Belgazprombank, kas ir Krievijas enerģētikas milža Gazprom apakšstruktūra. Jūnijā Babariko un viņa dēls tika aizturēti uz aizdomu pamata par korupciju. Babariko atbalstītāji kategoriski noraida šīs apsūdzības.

Centrālā vēlēšanu komisija otrdien atteicās reģistrēt arī 55 gadus vecā Valērija Cepkalo kandidatūru. Bijušais vēstnieks Vašingtonā Cepkalo arī ir populārs opozīcijas politiķis.

Lukašenko, kas atrodas pie varas jau ceturtdaļu gadsimta, vēlēšanās 9.augustā kandidēs uz sesto pilnvaru termiņu, un viņam faktiski vairs nav vērā ņemamu konkurentu.

Vēlēšanas tiks rīkotas, neraugoties uz to, ka valstī ir apstiprināti vairāk nekā 65 000 inficēšanās gadījumu ar Covid-19. Lukašenko ir atteicies ieviest stingru karantīnu.

Centrālā vēlēšanu komisija ir apstiprinājusi dalībai vēlēšanās kopumā  piecus kandidātus.

Vienīgā prominentā opozīcijas pārstāve ir Svetlana Tihanovska. Viņa reģistrēta sava vīra aktīvista Sergeja Tihanovska vietā, kurš pirms vēlēšanām tika aizturēts apsūdzībās par uzbrukumu policistam.

Top komentāri

varna
v
Putina ixtamnetu zaļie cilvēciņi pārģērbti civilajā.
Latvju puika
L
Par Pašcieņas revolūciju Rutēnijā, par Minskas Maidanu !
Korrektors
K
Baķka, ko muldēji, ka opozīciju neaiztiec? Ai, ai.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits