Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Briti II Pasaules kara laikā gatavojuši atentātu pret vācu feldmaršalu Rommelu

Lielbritānija savulaik apsvērusi ideju, ka ap Sabiedroto Normandijas desanta laiku varētu tikt sarīkoti atentāti pret vairākām augsta ranga nacistiskās Vācijas iestāžu vadītājiem un militārpersonām, tostarp arī pret feldmaršalu Ervīnu Rommelu, atsaucoties uz atklātībā nodotajiem britu Nacionālā arhīva dokumentiem, vēsta laikraksts The Independent.

Izlūkdienestam MI6 lūgts izvērtēt, vai būtu iespējams likvidēt vairākus ienaidnieka cilvēkus, kas varētu izrādīties būtiski svarīgi Vācijas atbildes pasākumos pret Sabiedroto iebrukumu Francijā. Izlūkdienestam arī lūgts britu un franču aģentu vajadzībām sastādīt potenciāli likvidējamo mērķu sarakstu.

Ārkārtīgi slepenos plānus fiksējis Pastāvīgais apakšsekretāra departaments - struktūra, kas bija atbildīga par sakariem starp Ārlietu ministriju un MI6.

Ideja sākotnēji guvusi MI6 amatpersonu piesardzīgu atbalstu, tomēr, ierosinājumam sasniedzot izlūkdienesta augstākos ešelonus un valdību, rūpīgāk sākts vērtēt tas, cik prātīgi un praktiski būtu organizēt skaļu atentātu virkni divus mēnešus pirms iebrukuma sākuma.

Atbildē plānotājiem MI6 vadītājs Stjuarts Minizs 1944.gada 11.majā rakstīja, ka viņa dienests sastādīs mērķu sarakstu, taču tad atzina: "Mēs tomēr neuzskatām, ka viņu likvidēšanai būs liela, vai patiesībā - jelkāda, ietekme uz tās plašās un labi organizētās mašīnas efektīvu funkcionēšanu, kurā viņi ir redzamas amatpersonas."

Normandijas desanta organizētāji modificēja plānu, par mērķiem izraugoties zemāka ranga vitāli svarīgus funkcionārus - Vācijas izlūkdienesta Abwehr vadītājus, "svarīgas politiskas personas, transporta priekšniekus, piegāžu un citu ekonomisko organizāciju vadītājus". Tomēr iecere galu galā klusiņām atmesta.

Tiesa gan, dokumenti liecina, ka Lielbritānija nav pilnībā attiekusies no atentātu plāniem. Pēc tam, kad 1944.gada jūnijā tika saņemta "samērā fantastiska", un aplama, izlūkinformācija, ka Trešā reiha fīrers Ādolfs Hitlers slepus dzīvojot Periņanā, Francijas dienvidos, tika apstiprināts plāns par šī mērķa bombardēšanu.

Dienesta ziņojumā Lielbritānijas premjerministram Vinstonam Čērčilam viņa vecākais militārais padomnieks ģenerālis Heistings Ismejs rakstīja: "Štāba priekšnieku vidū valda vienprātība, ka, raugoties no stingri militārā skatu punkta, tas gandrīz vai būtu ieguvums, ka Hitlers arī turpmāk saglabā kontroli pār Vācijas stratēģiju, zinot viņa pieļautās rupjās kļūdas, bet no plašāka skatu punkta - jo drīzāk viņš pazūd no ceļa, jo labāk."

Par to, vai šī misija tikusi īstenota, nekādu dokumentētu ziņu nav.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits