Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Dienvidkorejas prezidente gatava tikties ar Ziemeļkorejas diktatoru

Dienvidkorejas prezidente Paka Gunhje paziņojusi, ka ir gatava sarunām bez iepriekšējiem priekšnosacījumiem ar Ziemeļkorejas diktatoru Kimu Čenunu. 

Publiskā preses konferencē viņa norādīja, ka ir gatava tikties ar ikvienu, lai sāktu ceļu uz abu valstu mierīgu apvienošanos. 

Savā Jaungada uzrunā Ziemeļkorejas līderis pauda optimismu par augsta līmeņa sarunu sākšanu, ja būs pareizie apstākļi. 

Kopš Korejas kara beigām abu valstu līderi ir tikušies tikai divas reizes - 2000. un 2007.gadā. 

Raidorganizācijas BBC pārstāvis Seulā norādījis, ka pēdējā laikā sarunu tonis abu valstu starpā vairs nav tik agresīvs.

Viņš gan piebilst, ka miers nav panākts, tomēr mierīgāka retorika varētu palīdzēt mazināt abu valstu starpā pastāvošo spriedzi. 

1.janvārī Kims paziņoja, ka "atkarībā no noskaņojuma un apstākļiem" būtu iespējams sarīkot augsta līmeņa samitu, kurā tiktu apspriesta abu Koreju atkalapvienošanās. 

Paka pirmdien nāca klajā ar savu paziņojumu, norādot, ka viņa nenoteiks priekšnosacījumus sarunām, tomēr piebilda, ka Ziemeļkorejai vajadzētu virzīties uz atteikšanos no kodolieročiem. Līdz šim Ziemeļkoreja veikusi trīs izmēģinājumus, tādējādi palielinot spriedzi attiecībās ar dienvidiem. 

Savukārt Ziemeļkoreja piedāvājusi noteikt moratoriju kodolieroču izmēģinājumiem, ja Dienvidkoreja pārtrauks militārās mācības ar ASV spēkiem. Dienvidkoreja šādu piedāvājumu jau noraidījusi un šonedēļ kopā ar ASV gatavojas mācībām jūrā, vēsta Dienvidkorejas ziņu aģentūra Yonhap

Paka arī aicinājusi Ziemeļkoreju bez vilcināšanās sākt dialogu par ģimeņu apvienošanu, kas tika izšķirtas, beidzoties Korejas karam. 

Iepriekš šādas sarunas norisinājās 2014.gadā, ļaujot šķirtajām ģimenēm satikties, tomēr nākamais sarunu raunds tika atcelts, kad aktīvisti no Dienvidkorejas pāri robežai ar baloniem nosūtīja propagandas skrejlapas. Ziemeļkoreja uzskata, ka Dienvidi nedara neko, lai šos aktīvistus apturētu. 

Tehniski abas Korejas vēl joprojām atrodas uz kara takas, jo Korejas karš beidzās ar pamieru, nevis oficiālu miera līgumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits