Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +3 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Ebreji nevēlas pamest Eiropu

Izraēlas premjerministra Benjamina Netanjahu mudinājumi Eiropas ebrejiem "masveidā" emigrēt uz senču zemi, jo viņu drošība esot apdraudēta, sadusmojuši ne tikai Eiropas valstu līderus, bet arī šeit dzīvojošos ebrejus. Pēc Parīzē un Kopenhāgenā notikušajiem islāmistu uzbrukumiem, kuros gāja bojā ebreji, Netanjahu paziņojis, ka Izraēla ir "katra ebreja mājas", un viņa vadītā valdība apstiprinājusi apjomīgu emigrācijas plānu Eiropas ebrejiem, pirmdien lasāms avīzē Diena.

"Ebreji atkal tiek nogalināti uz Eiropas zemes tikai tāpēc, ka ir ebreji," Netanjahu paziņoja 15. februārī pēc tam, kad radikāls musulmanis pie sinagogas Kopenhāgenā bija nogalinājis ebreju vīrieti. "Visiem Eiropas un pasaules ebrejiem es saku - Izraēla jūs gaida ar atplestām rokām. Izraēla ir jūsu mājas. Mēs gatavojamies masu emigrācijai no Eiropas."

Īpaši jūtīgi Netanjahu teiktais uztverts Francijā, kurā mīt Eiropā lielākā ebreju kopiena - aptuveni pusmiljons. Pēdējos gados tur notikuši vairāki skaļi antisemītiski uzbrukumi, pēdējais no tiem - šomēnes, kad pusaudži apgānīja aptuveni 300 kapavietu ebreju kapsētā Zārunionas pilsētiņā. Francijas lielākā ebreju jumta organizācija CRIF apgalvo, ka pērn valstī reģistrēts 851 antisemītisks incidents, tas ir divreiz vairāk nekā 2013. gadā.

Francijas prezidents Fransuā Olands paziņojis, ka "ebrejiem ir vieta Eiropā, un jo īpaši Francijā". Savukārt Francijas premjerministrs Manuels Valss mudinājis ebrejus ignorēt Netanjahu aicinājumus. "Francija ir ievainota kopā ar jums un nevēlas, lai jūs dotos prom," viņu atreferē thelocal.fr.

Dānijas valdības vadītāja Helle Torninga-Šmita pēc uzbrukuma Kopenhāgenas lielākajai sinagogai uzsvēra, ka Dānija nebūtu tāda, kāda tā ir, ja tajā nedzīvotu ebreji. "Ebreju kopiena Dānijā ir dzīvojusi gadsimtiem. Viņi ir spēcīga daļa no mūsu sabiedrības, tādēļ mēs darīsim visu, lai tos aizsargātu," paziņoja politiķe.

Eiropas ebreju līderi neslēpj sašutumu par Netanjahu izteikumiem. "Mēs esam nedaudz apmulsuši no šiem izteikumiem, kuri būtībā ir kā aicinājums padoties teroram," Eiropas Ebreju kongresa prezidenta padomnieks Ari Cukermans sacīja izdevumam The Wall Street Journal. "Tie var sūtīt aplamu vēstījumu Eiropas līderiem."

Visu rakstu lasiet pirmdienas, 23.februāra, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits