Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +21 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 29. jūnijs
Paulis, Pauls, Pāvils, Pēteris

Ēģiptes aizsardzības ministrs brīdina par valsts sabrukuma draudiem

Politiskā krīze, kas satricinājusi Ēģipti, var izraisīt valsts sabrukumu, otrdien brīdināja aizsardzības ministrs un armijas virspavēlnieks ģenerālis Abdelfatahs as Sisi, vienlaikus solot aizsargāt Ēģiptes vitāli svarīgo infrastruktūru, īpaši jau Suecas kanālu.

Nespēja atrisināt situāciju "var izraisīt smagas sekas, ja politiskie spēki nerīkosies", lai to atrisinātu, savā sociālā tīkla Facebook lapā norādījis ministrs. "Konflikta turpināšanās politisko spēku starpā un to domstarpības attiecībā uz valsts vadību var novest pie valsts sabrukuma un apdraudēt nākotnes paaudzes," lasāms izvilkumos no runas, ar kuru ministrs uzstājies militārajā akadēmijā.

Politiskās, ekonomiskās, sociālās un drošības problēmas, ar kurām saskārusies Ēģipte, rada "draudus valsts drošībai un stabilitātei''. Viņš uzsvēra, ka "centieni apdraudēt valsts institūciju stabilitāti ir bīstami, tas kaitē nacionālajai drošībai un valsts nākotnei", tomēr "armija kā valsts pamatu balsts paliks stipra".

Ēģiptē kopš ceturtdienas nekārtībās dzīvību zaudējuši vismaz 52 cilvēki. Vairums upuru ir Suecas kanāla reģiona pilsētās, kur nekārtības izraisīja Kairas tiesas lēmums - piespriest nāvessodu 21 Portsaīdas futbola kluba līdzjutējam. Tiesa sestdien atzina viņus par vainīgiem pērn februārī pēc kāda futbolmača notikušajās nekārtībās, kurās dzīvību zaudēja 74 cilvēki, bet vairāki nekā tūkstotis tika ievainoti.

Nekārtības kopš ceturtdienas, kad opozīcijas atbalstītāji ar protesta akcijām sāka atzīmēt revolūcijas otro gadadienu, notiek arī galvaspilsētā Kairā un citviet Ēģiptē. Trīs Suecas kanāla reģiona provincēs prezidents Muhameds Mursi svētdien vakarā izsludināja ārkārtas stāvokli un noteica komandanta stundu. "Armija ir izvietota Portsaīdā un Suecā, lai aizsargātu stratēģisko infrastruktūru, īpaši - Suecas kanālu. Mēs neļausim tam nodarīt ļaunumu," uzsvēra ministrs, norādot, ka armija sniegs palīdzību Iekšlietu ministrijas spēkiem.

Armijas uzdevums ir sarežģīts, atzina ģenerālis Sisi. "No vienas puses armija nevēlas nostāties pret Ēģiptes pilsoņiem, kuriem ir tiesības protestēt", bet no otras - tai ir jāaizsargā "vitāli svarīgās institūcijas". "Tāpēc protestiem ir jābūt miermīlīgiem," uzsvēra ministrs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kijiva: Krievi sāk izjust "šāviņu badu"

Krievijas karaspēks sāk izjust "šāviņu badu", un krievu karavīriem noteikts dienas laikā izmantojamo šāviņu limits, ziņu aģentūrai "Interfax-Ukraina" sacīja avots Ukrainas ģener...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits