Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +21 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 29. jūnijs
Paulis, Pauls, Pāvils, Pēteris

Ēģiptes konstitūcijā galvenais likumdošanas avots būs šariats

Ēģiptes Pārstāvju sapulce, ceturtdien balsojot par konstitūcijas projekta pantiem, paturējusi normu, ka islāma tiesību - šariata - principi ir galvenais likumdošanas avots. Pārstāvju sapulce arī vienojās, ka kristietības un jūdaisma sekotājiem šo reliģiju juridiskās tradīcijas drīkst veidot vadlīnijas privātajā dzīvē un reliģiskajos jautājumos.

Sapulces locekļi, kas par katru projekta pantu balso atsevišķi, vienbalsīgi nolēma paturēt formulējumu, kāds tas bija iepriekšējā konstitūcijā, kas tika apturēta pēc 2011.gada sākumā notikušās revolūcijas. Projekta 2.pantā teikts, ka "islāms ir valsts reliģija, un arābu valoda ir tās oficiālā valoda. Islāma šariata principi ir likumdošanas galvenais avots".

Salafīti - konservatīvie islāmisti - sākotnēji vēlējās stingrāku 2.panta formulējumu, tomēr beigās atbalstīja redakciju, kāda galu galā tika apstiprināta. Liberāļi, kreisie un Ēģiptes baznīcu delegāti Pārstāvju sapulci jau ir pametuši, sūdzoties par nedemokrātiskumu un to, ka tās darbs ticis sasteigts.

Lai konstitūcijas projekts tiktu apstiprināts, par to ir jānobalso vismaz 67% delegātu. Ja to neizdodas panākt, tiek rīkota otrā kārta, kurā dokumenta pieņemšanai būs pietiekami ar tikai 57%. Pēc 24 stundām forums sanāks no jaunu, lai atrastu alternatīvas noraidītajiem pantiem vai arī tos svītrotu no projekta teksta.

Konstitūcijas projekts tad tiks nodots prezidentam Muhamedam Mursi, kuram 30 dienu laikā būs jāsarīko referendums. Tiek pieļauts, ka viņš varētu to sarīkot jau divu nedēļu laikā. Iepriekšējo Pārstāvju sapulces sastāvu tiesa izformēja, un svētdien ir gaidāms tiesas spriedums par pašreizējās sapulces likumību.

Tostarp prezidents Mursi pagājušajā nedēļā izsludināja dekrētu, atņemot tiesām pilnvaras lemt par Pārstāvju sapulces izformēšanu. Savā dekrētā Mursi arī pagarināja par diviem mēnešiem konstitūcijas projekta rakstīšanas laiku, kam atbilstoši sākotnējam plānam bija jānoslēdzas decembra vidū. Tāpēc trešdienas paziņojums, ka sapulce konstitūcijas projektu grasās apstiprināt nekavējoties, izraisījis šoku opozīcijā.

Mursi un viņa atbalstītāji skaidro, ka konstitūcijas pieņemšanas atlikšana kavē demokrātiskās pārejas procesu. Pēc konstitūcijas pieņemšanas ir paredzēts ievēlēt jaunu parlamentu. Iepriekšējais parlaments, kurā vairums vietu bija islāmistiem, ar tiesas lēmumu tika atlaists. Ar pagājušajā nedēļā izsludināto dekrētu Mursi līdz konstitūcijas pieņemšanai uzņēmies plašākas pilnvaras.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kijiva: Krievi sāk izjust "šāviņu badu"

Krievijas karaspēks sāk izjust "šāviņu badu", un krievu karavīriem noteikts dienas laikā izmantojamo šāviņu limits, ziņu aģentūrai "Interfax-Ukraina" sacīja avots Ukrainas ģener...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits