Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Eksperts: Indija ir gatava pievienoties globālo lielvalstu klubam

Viens no Eiropas vadošajiem ekspertiem stratēģisko pētījumu jomā Alberts Štahels intervijā laikrakstam Tagesanzeiger paziņoja, ka līdz ar veiksmīgu vadāmas starpkontinentālās ballistiskās raķetes (ar lidojuma attālumu 5500 km) izmēģinājumu Indija faktiski ir paziņojusi par vēlmi un gatavību pievienoties globālo lielvalstu klubam, kurā, pēc eksperta domām, ietilpst Krievija, Ķīna un ASV.

Jāatgādina, ka kodolgalviņas nest spējīgu jaunu tāla darbības rādiusa ballistisko raķeti Agni V Indija izmēģināja pagājušajā ceturtdienā. 17 metrus garā raķete tika palaista no poligona Orisas štatā, un šis izmēģinājums tiek uzskatīts par būtisku soli Indijas kā reģionālas lielvaras statusa nostiprināšanai.

Analītiķi uzskata, ka raķetes Agni V izmēģinājumam drīzumā varētu sekot jau tādas vadāmas starpkontinentālās ballistiskās raķetes, kuras darbības rādiuss sasniedz 8000 kilometrus, izmēģinājums. Šādas raķetes šobrīd ir tikai ANO Drošības Padomes patstāvīgo dalībvalstu, bez Krievijas, Ķīnas un ASV arī Lielbritānijas un Francijas, rīcībā.

Pēc A. Štahela vārdiem, raķetes izmēģinājums galvenokārt ir signāls Ķīnai, jo liecina par Indijas gatavību mazināt valsts atpalicību no tās raķešu tehnoloģiju jomā. Pakistānas militārais potenciāls, pēc eksperta domām, jau atrodas Indijas kontrolē ar mazāka darbības rādiusa vadāmo ieroču palīdzību.

A. Štahels arī norāda, ka gandrīz nekas nav zināms par to, cik liels ir  Indijas rīcībā esoša kaujas kodolgalviņu skaits. „Visticamāk, ka to ir vairāki simti,” izteicies eksperts.

„Indieši arī nav parakstījuši Līgumu par kodolieroču neizplatīšanu, tomēr tas nespēlē nekādu lomu. Daudz svarīgāka būtu līguma starp Indiju un Ķīnu parakstīšana, ar kura palīdzību tiktu ierobežota abu valstu bruņošanās sacensība, tomēr pagaidām nekas neliecina, ka šāds līgums varētu tikt izstrādāts,” prognozē eksperts.

„ASV un Krievija ir savstarpēji noguruši sāncenši. Ķīnai un Indijai vēl ir pretenzijas, un tās vēlas sasniegt līmeni, kad varēs paziņot gan viena otrai, gan pārējai pasaulei: mēs esam paši varenākie Āzijā, bijušās koloniālās lielvalstis vairāk nespēlē nekādu lomu. Eiropa ir interesanta tikai no ekonomiskās politikas  viedokļa. Vienlaikus nedrīkst aizmirst, ka ir vēl viena darbojošās persona, kura nešaubīgi priecājas par notikušo [raķetes izmēģinājumu]: ASV, kurām ir izdevīgs viss, kas novājina Ķīnu,” uzskata A. Štahels.

Uz jautājumu, kāpēc Indijas starpkontinentālās ballistiskās raķetes izmēģinājums, atšķirībā no Ziemeļkorejas un Irānas kodolprogrammām, neizraisa nekādu starptautisku pretrreakciju, eksperts atbild, ka „Ziemeļkoreja ir nepatīkama ASV un Japānai, tā ir viņu apendicīts, kas periodiski atgādina par sevi, turklāt ne bez Ķīnas palīdzības. Irānas gadījumā lomu spēlē pavisam citas lietas, galvenokārt šīs valsts ievērojamā ģeopolitiskā ietekme visā reģionā”.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Spridzina, lai atbrīvotu tiltu sagrāvušo kuģi

Kontrolētā eksplozijā pirmdien ASV pilsētā Baltimorā tika saspridzinātas martā sabrukušā Frānsisa Skota Kija tilta laiduma metāla konstrukcijas, lai atbrīvotu pie tilta balsta iestrēgušo ko...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits