Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 4. jūlijs
Sandis, Uldis, Ulvis, Sandijs

Eksperts: Ziemeļkoreja pasaules drošību apdraud vairāk nekā Islāma valsts

Ņemot vērā Ziemeļkorejas kodolprogrammu un aizvien augošās ambīcijas, šī valsts ir lielāks apdraudējums pasaules drošībai nekā teroristiskā organizācija Islāma valsts, uzskata Korejas politikas eksperts profesors Roberts Kellijs.

Pašlaik, kad ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija ir pārskatījusi iespējamo rīcību pret Ziemeļkoreju un uz Korejas pussalu devies ASV karaflotes lidmašīnu bāzeskuģis un trieciengrupas kuģi, Kellijs ir skeptisks, ka ASV varētu uzbrukt Ziemeļkorejai. ASV nekad nav devusies tiešā uzbrukumā kādai kodolvalstij, tāpat ASV līdz šim attiecībās ar Ziemeļkoreju jau vairāk nekā 60 gadus kopš Korejas kara beigām ir bijušas ļoti piesardzīgas.

Tāpēc maz ticamas ir runas par tiešu militāru uzbrukumu Ziemeļkorejai, vēl jo vairāk - bez Dienvidkorejas jebkāda šāda veida darbība būtu katastrofa, un maz ticams, ka šī valsts, kuras politisko vidi novājinājusi prezidentes impīčmenta procedūra, atbalstītu ASV šādā ofensīvā.

"Tas, ko ASV dara (ar militārās tehnikas klātbūtni Korejas pussalas tuvumā), ir demonstrē spēku Ķīnai un saviem sabiedrotajiem," pārliecināts ir Kellijs.

Uz jautājumu, kā Ziemeļkoreja reaģēs uz ASV pretsoļiem, viņš uzskata, ka, visticamāk, pašlaik nekāda neparedzama rīcība nav gaidāma. Tomēr Ziemeļkoreja, visticamāk, gatavos kārtējos kodolraķešu testus un aizvien liks par sevi runāt, saglabājot augstu kodoluzbrukumu varbūtību. Tas darīts jau ilgu laiku, un paredzams, ka šī izolētā valsts varētu izvērst ģeogrāfiski tālāku uzbrukumu plānus, tostarp tieši ASV.

"Ir jau parādījušās runas, ka ziemeļkorejiešiem varētu būt kodolraķete, kas tuvāko piecu līdz desmit gadu laikā varētu būt paredzēta tieši ASV," viņš izteicies, gan uzreiz norādot, ka Ziemeļkorejai būtu grūti īstenojams mērķis. Taču šādu apsvērumu esamība padara šo valsti par krietni bīstāku veidojumu pasaules drošībai nekā, piemēram, teroristiskā organizācija Islāma valsts.

"Es domāju, ka Ziemeļkoreja ir krietni būtiskāks apdraudējums par Islāma valsti, un šīs abas ir būtiskākās drošības problēmas Trampa administrācijas dienaskārtībā.  Es domāju, ka Ziemeļkorejas politiskais mērķis ar laiku ir radīt tiešu apdraudējumu ASV," pauž Kellijs.

Top komentāri

Vai
V
tas ir tāpēc, ka Islama valsti, tāpat kā "Alkaidu", izveidoja ASV?
Trūkst vārdu...
T
No kurienes tādu ekspertu rāvuši? maldinātājs vien ir
Lucite
L
Latvijas valsti apdaruda Latvijas alkatigie, egoistiskie prezidenti, kuri nekaunigi, ciniski izlaupa Latvijas valsti un katru dienu apzog latviesu tautu uzdzivojot dargajos Latvijas valsts dzivoklos un sanemot nepelniti lielas pensijas, katris no viniem sanem 3 000 eiro/menesi lielu pensiju par 4 vai 8 gadu launa, nelietigu darbu Rigas pili, tai pat laika Latvijas pensionari par muza darbu ar darba stazu 30, 40, 50 gadi senem, lielaka dala, niecigas 300 eiro pensijas menesi ar kuram Latvija nav iespejas cienigi izdzivot. Tie pasi prezidenti sanem valsts dargas automasinas, miesassargus, soferus, kalpones,, bet naudas trukst medicinas nozarei, izglitibas nozarei, ja kas, tad Latvijas valsts atrodas saja nabadziba posta pateicoties tiesi siem kretiniem prezidnetiem Rumpim, Freibergisai, Zatlerim, Berzinam, Vejoniem, jo tiesi sie idioti parakstija likumus, bet ar siem likumiem Latvijas valsts un latviesu tauta ir paklauta izncinabai, nabadzibai, bezceribai.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits