Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

ES gatava vērsties pret Šveici

Plašu rezonansi Eiropā izpelnījies Šveices iedzīvotāju lēmums referendumā atbalstīt labējo populistu ierosinājumu ierobežot imigrāciju. Balsojuma iznākumu slavē eiroskeptiķi, bet Brisele brīdina, ka tas ietekmēs Eiropas Savienības (ES) un Šveices attiecības, otrdien raksta laikraksts Diena

Briselē un daudzu ES dalībvalstu galvaspilsētās šveiciešu lēmums sagaidīts ar sarauktām pierēm.

Eiropas Komisija (EK) paziņojusi, ka Šveices iecere ir pretrunā ar līgumu, kas atļauj ES pilsoņiem brīvi pārvietoties, apmesties uz dzīvi un meklēt darbu Šveicē. "ES pārbaudīs, kāda ietekme šai iniciatīvai varētu būt uz ES un Šveices attiecībām kopumā. Šajā kontekstā tiks ņemta vērā arī Šveices valdības nostāja," teikts EK paziņojumā.

Francijas ārlietu ministrs Lorāns Fabiuss uzskata, ka šveiciešu lēmums ir "satraucošs". "Manuprāt, tās ir sliktas ziņas gan Eiropai, gan Šveicei, jo Šveice tiks sodīta," paziņoja Fabiuss. "Mēs [ES] pārskatīsim savas attiecības ar Šveici."

Vācijas finanšu ministrs Volfgangs Šoible izteicis nožēlu par Šveices referenduma iznākumu. "Tas radīs daudz nepatikšanu Šveicei," viņu citē portāls EUobserver.

Viens no Vācijas ietekmīgākajiem laikrakstiem Suddeutsche Zeitung raksta, ka šveiciešu lēmumam var būt sprādzienbīstamas sekas Briselē un citās ES galvaspilsētās. Arī britu avīze The Financial Times ir pārliecināta, ka Šveices referenduma iznākumam būs atskaņas visā Eiropā: "To izmantos eiroskeptiķi, kuri aicina ierobežot imigrāciju un vēlas atgūt varu no Briseles."

Viens no pazīstamākajiem eiroskeptiķiem - Lielbritānijas Neatkarības partijas vadītājs Naidžels Farādžs - uzskata, ka šveicieši ir sacēlušies pret Briseles birokrātu "huligānismu". "Tie ir brīnišķīgi jaunumi nacionālās suverenitātes un brīvības mīļotājiem visā Eiropā," paziņoja Eiroparlamenta deputāts Farādžs.

Par Šveices referenduma rezultātiem sajūsmā ir arī Francijas galēji labējā partija Nacionālā fronte, kas slavēja "Šveices tautas prāta skaidrību" un aicināja arī frančus rīkoties līdzīgi un apturēt "masu imigrāciju".

Plašāk lasiet Ulda Ķezbera rakstā ES gatava vērsties pret Šveici otrdienas, 11.februāra, laikraksta Diena 12.lpp.!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Putins: Nav plānu ieņemt Harkivu

Krievijai šobrīd nav plānu ieņemt Harkivu, piektdien, atrodoties vizītē Ķīnā, apgalvoja Krievijas diktators Vladimirs Putins.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits