Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

ES sāk juridisko procedūru pret 18 dalībvalstīm par nepietiekamu enerģētikas tirgus liberalizāciju

Eiropas Savienība (ES) ceturtdien paziņoja, ka uzsākta juridiskā procedūra pret 18 bloka dalībvalstīm par ES tiesību normu neieviešanu nacionālajos likumos attiecībā uz gāzes un elektroenerģijas tirgu atvēršanu.

Juridiskā procedūra uzsākta par nespēju nodrošināt gāzes sadales tīklu liberalizāciju un garantēt brīvu piekļuvi cauruļvadiem ar mērķi pazemināt cenu gan uzņēmumiem, gan patērētājiem.

17 no šīm valstīm juridiskā procedūra uzsākta arī par konstatētajiem pārkāpumiem, nenodrošinot brīvu piekļuvi energosistēmai.

Pārkāpumi gan gāzes, gan elektroenerģijas sektoros konstatēti Lielbritānijā, Francijā un Spānijā. Aģentūra Reuters tikmēr norāda, ka Eiropas Komisijai, kas ir procedūras ierosināšanas iniciatore, nav pretenziju pret Vāciju, Itāliju un Poliju.

"Mums ir nepieciešama konkurence," skaidro enerģētikas komisāra Gintera Etingera pārstāve, piebilstot, ka galvenais mērķis ir nodrošināt, ka "patērētāji par elektroenerģiju un gāzi maksā taisnīgu cenu".

Turklāt liberalizācijai ir būtiska nozīme energoneatkarības nodrošināšanā attiecībā uz dabasgāzes piegādēm, īpaši ņemot vērā pēdējās ziemās piedzīvotās nedienas, kad Krievijas enerģētikas gigants Gazprom uz laiku pārtrauca gāzes piegādi.

Kā norāda aģentūra Reuters, 29. septembrī Eiropas Komisija arī paudusi šaubas par to, ka ES līdz 2014. gadam izdosies izveidot vienotuzs gāzes un elektroenerģijas tirgus. Par galveno problēmu ES uzskata faktu, ka daudzu ES dalībvalstu likumdošanas joprojām nav saskaņotas ar 2009. gadā pieņemto tā dēvēto „trešo energopaketi”, kura paredz, ka kompānijas – resursu ieguvējas nedrīkst vienlaikus būt arī sadales tīklu īpašnieces.

Jāpiebilst, ka 27. septembrī Eiropas Komisija iniciēja virkni kratīšanu Gazprom meitas uzņēmumos un ar Gazprom saistītajās kompānijās Centrālas un Austrumeiropas valstīs, kā arī vairākās kompānijās, kurās iepērk gāzi no Gazprom – Polijas PCNiG, Vācijas EON Ruhrgas un RWE. Kā kratīšanu iemesls tika minētas aizdomas par antimopola likumdošanas pārkāpumiem. Gazprom savukārt noraidīja visas aizdomas un solīja sniegt ES varas iestādēm visu nepieciešamo atbalstu izmeklēšanas veikšanai.

ES importē 80% no patērētās naftas un 60% no nepieciešamā gāzes daudzuma. Gazprom savienībai piegādā aptuveni 25% visā ES patērētās dabasgāzes (40% no visa dabasgāzes importa).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievi mēģinājuši uzbrukt Harkivas apgabalā

Krievi piektdien mēģinājuši veikt sauszemes uzbrukumu pāri robežai Harkivas apgabalā, un kaujas tur turpinās, pavēstīja Ukrainas Aizsardzības ministrija.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits