Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Forbes: Nafta nebeigsies, bet cenas sāks slīdēt lejup

Pēdējā laikā „naftas smailes” teorijas piekritējiem neklājas viegli, raksta žurnāls Forbes. Nepietiek ar to, ka nestandarta atradņu atklāšana visā pasaulē ir „smaili” ievērojami attālinājusi, visos pasaules reģionos tiek atklāts arvien vairāk jaunu standarta atradņu, paskaidro izdevums, norādot, ka pašlaik īsts naftas drudzis ir sācies Austrumāfrikā.

Ir sākusies Austrumu un Rietumu sāncensība par šā reģiona bagātībām jeb „lielā spēle”, kuras avangardā soļo eiropieši, lai arī, paraugoties ģeogrāfiskajā kartē šķiet, ka Ķīnai un Indijai iegūt koncesijas būtu daudz vienkāršāk. Pekina un Deli cenšas piekļūt pie Austrumāfrikas energoresursiem, tomēr Eiropas spēlētāji šajā reģionā negrasās padoties. Vēl vairāk, Eiropas kompāniju direktoru padomēm Austrumāfrika kļuvusi par prioritāru reģionu, jo tās ir zaudējušas Tuvos Austrumus, vērojušas, kā pasliktinās situācija Ziemeļāfrikā un kā sašūpojas Latīņamerika, savukārt Krievijā nav gaidāma ieguves apjomu būtiska palielināšana. Ja Austrumāfrikai ir lemts apgādāt Āziju, tad Eiropas uzņēmumi vēlas diktēt savus noteikumus un cenas, teikts rakstā.

Ķīna izdarīja likmi uz Sudānu, bet Dienvidsudānas atdalīšanās noveda pie naftas ieguves apjomu strauja krituma, turpina žurnāls. Drīzā nākotnē jau Kenijā izšķirsies, kur atradīsies robeža starp Austrumu un Rietumu reģionālo ietekmi. Kenijā ne tikai ir atrasta nafta, šai valstij ir sava veida termināla lomā ceļā no Austrumāfrikas atradnēm uz ārvalstu tirgiem. Ķīna šeit var daļēji atgūt zaudēto, finansējot infrastruktūru un „sasaistot Kenijas eksportu ar Ķīnas jūras kara flotes klātbūtni Indijas okeānā,” teikts rakstā.

Tikmēr Āfrikas valstis cenšas gūt labumu no Eiropas, ASV, Indijas un Ķīnas sāncensības – paaugstina nodokļus naftas un gāzes kompānijām par kapitāla pieaugumu. Ir arī citas problēmas – politiskā nestabilitāte Āfrikā un pirātu radītie draudi, tomēr lielās Eiropas kompānijas nekādā gadījumā nenoniecinās Austrumāfrikas kolosālās atradnes, vēl jo vairāk tādēļ, ka to nākotnes potenciāls ir grandiozs, uzskata izdevums.

Pasaulē atkal ir sācies ogļūdeņražu pārbagātības periods, un svarīgākais šā brīža jautājums ir par to, kas kļūs par galvenajiem tirgus spēlētājiem Austrumāfrikā – vai tās būs Austrumu vai Rietumu kompānijas. Savukārt energoresursu cenas vairāk nepalielināsies, bet gan sāks slīdēt lejup, prognozē Forbes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits