Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Franču un maliešu armijas tuvojas islāmistu kontrolē esošajai Tombuktu

Franču un maliešu armijas vienības pirmdien pietuvojušās Tombuktu - vienam no lielākajiem līdz šim islāmistu kontrolētās Mali ziemeļdaļas centriem. Armijas amatpersonas Parīzē un Bamako zināja teikt, ka franču un maliešu karavīri pirmdien jau kontrolē pieeju Tombuktu.

Tuvojoties pilsētai, kas ir viens no nozīmīgākajiem islāmistu atbalsta bastioniem un kas nemiernieku kontrolē atrodas jau desmit mēnešus, karavīri nav sastapuši nekādu pretestību. "Mēs kontrolējam lidostu pie Tombuktu," sacīja augsta ranga Mali armijas amatpersona. "Mēs nesastapām nekādu pretestību."

Parīzē armijas preses pārstāvis zināja teikt, ka franču vadītās vienības tagad kontrolē pieeju pilsētai, kā arī apvidu starp Tombuktu un Gao. Tombuktu operācija sākta svētdien - dienu pēc tam, kad franču un Mali vienības bija ieņēmušas citu ziemeļu centru Gao, kas ir lielākā Mali valdības karaspēka un franču kontingenta uzvara karā ar islāmistiem.

Francijas Aizsardzības ministrija apliecināja, ka ceļā uz Tombuktu - senu tirdzniecības pilsētu un islāma izglītības centru, kur ir apglabāti 333 musulmaņu svētie, - devies viens franču bataljons, kā arī maliešu karavīri. Pēc sestdienas kaujām, kurās "vairāki teroristu grupējumi tika iznīcināti vai aizdzīti uz ziemeļiem", Gao tagad kontrolē franču bataljons, Mali armija, kā arī Nigēras un Čadas karavīri, pavēstīja ministrija.

Franču kara lidmašīnas sestdien un svētdien Gao un Tombuktu apkaimē īstenojušas 20 uzlidojumus, teikts ministrijas paziņojumā. Gao ir lielākā no sešām pilsētām, kuras 11.janvārī sāktās kopīgās militārās operācijas gaitā franču un maliešu bruņotajiem spēkiem ir izdevies atkarot islāmistiem.

Jau vēstīts, ka krīze Mali aizsākās pirms gada, kad sacelšanos valsts ziemeļos sāka tuaregu nomadi, kas ilgstoši uzskatījuši, ka centrālā valdība pret viņiem izturas netaisnīgi. Armijas vadība valdībai savukārt pārmeta, ka tā pietiekami enerģiski nevēršas pret tuaregu dumpi, un Bamako martā sarīkoja apvērsumu. Politiskā vakuuma rezultātā centrālā valdība zaudēja kontroli pār Mali ziemeļiem, kas nonāca nemiernieku rokās, - ar tuaregu palīdzību varu tur pārņēma islāmistu grupējumi.

Tuaregus, kas Mali ziemeļos gribēja izveidot neatkarīgu valsti, islāmisti drīz vien atstūma no varas, sāka savā kontrolē nonākušās teritorijas pārvaldīt kā brutālu viduslaiku emirātu un ieviesa šariata likumus to radikālākajā formā. Likuma pārkāpēji tika pērti, nomētāti ar akmeņiem vai arī sodīti ar nāvi. Kaujinieki arī aizliedza mūziku un televīziju, sievietēm lika valkāt galvas lakatus, bet Tombuktu iznīcināja senas reliģiskas svētvietas, kas atradās Pasaules mantojuma sarakstā.

Ārzemēs radās bažas, ka islāmistu pārvaldītie Mali ziemeļi var kļūt par jaunu "teroristu valsti". Lai apturētu islāmistu karaspēka virzīšanos uz Mali dienvidiem, 11.janvārī konfliktā iesaistījās Francija. Sākotnēji franču kara aviācija īstenoja uzlidojumus islāmistu pozīcijām, bet tagad franču karavīri kopā ar Mali armiju piedalās arī sauszemes operācijās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits