Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Grībauskaite: Baltijas valstu un Ziemeļvalstu sadarbība Eiropā ir unikāla parādība

Baltijas valstu un Ziemeļvalstu (NB8) sadarbība, kas aizsākusies pirms divdesmit gadiem, Eiropā ir unikāla parādība, otrdien uzsvērusi Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite, Viļņā tiekoties ar Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Dānijas, Norvēģijas, Somijas un Zviedrijas ārlietu ministriem un Islandes Ārlietu ministrijas valsts sekretāru.

Pēc viņas teiktā, astoņu valstu spēja saskaņot intereses un tiekties uz kopīgiem mērķiem dara Ziemeļeiropu par īpašu reģionu, un šai sadarbībai arī jāpaliek par vienu no galvenajām Lietuvas ārpolitikas prioritātēm arī turpmāk, tostarp pēc oktobrī gaidāmajām Seima vēlēšanām.

Kā sekmīgas Baltijas valstu un Ziemeļvalstu sadarbības rezultātus Lietuvas valsts vadītāja minējusi topošos energosistēmu starpsavienojumus ar Zviedriju un Somiju un reģiona enerģētikas tirgus darbību. Lietuvai šī sadarbība un iekļaušanās Ziemeļvalstu elektroenerģijas biržā "Nord Pool" ir ļoti svarīga konkurences veicināšanā un enerģētiskās neatkarības nodrošināšanā.

Par būtisku Grībauskaite atzinusi arī astoņu reģiona valstu sadarbību drošības un aizsardzības jomā, kopīgu karaspēka mācību rīkošanu un NB8 valstu kopīgo darbību starptautiskajās misijās. Baltijas valstis aktīvi iekļaujas Ziemeļeiropas aizsardzības formātos, piedalās reģionālajās militārajās mācībās "Amber Hope" un "Baltic Spirit", intensīvi sadarbojas reģiona kibernētiskās, enerģētiskās un civilās drošības nostiprināšanā, viņa uzsvērusi.

Kā uzskata prezidente, vienota NB8 valstu nostāja finanšu disciplīnas jomā un atbildīga ekonomiskā politika palīdzējusi vieglāk tikt pāri krīzei, panākt straujāku atveseļošanos un labāk sagatavoties jaunajiem globālās ekonomikas izaicinājumiem.

Atzinīgi viņa vērtējusi arī Baltijas valstu un Ziemeļvalstu sadarbību Eiropas Savienības ietvaros, norādot, ka Lietuva, Latvija, Igaunija, Somija, Zviedrija un Dānija tradicionāli savas pozīcijas svarīgākajos Eiropas politikas jautājumos saskaņo pirms katras Eiropadomes sēdes un svarīgākie reģiona jautājumi tiek saskaņoti arī ikgadējās NB8 ārlietu ministru sēdēs.

Jau ziņots, ka kārtējā reģiona valstu ārlietu ministru tikšanās pirmdien un otrdien norisinās Viļņā. 2012.gadā NB-8 sadarbību koordinē Lietuva, bet nākamajā gadā to pārņems Zviedrija.

Sanāksmē tiek pārrunāta reģionālā sadarbība, attiecības ar Austrumu partnerības valstīm, situācija Tuvajos Austrumos, eirozonas jautājumi, kā arī citas starptautiskās aktualitātes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits