Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Heigels dod rīkojumu samazināt Pentagona galvenās mītnes finansējumu

ASV aizsardzības ministrs Čaks Heigels devis rīkojumu līdz 2019.gadam par 20% samazināt Pentagona galvenās mītnes finansējumu, norādot, ka taupības režīmā "jāpiedalās visiem". Par savu rīkojumu Heigels publiski paziņoja otrdien, apmeklējot karaflotes aviācijas bāzi Džeksonvilā, Floridā. Viņš uzsvēra, ka arī armijas birokrātiskais aparāts nebūs pasargāts no budžeta ierobežojumiem.

Līdzšinējie Pentagona vadītāju mēģinājumi iegrožot Aizsardzības ministrijas birokrātisko aparātu nesuši maz sekmju. Taču Heigela pārstāvis Džordžs Litls apgalvo, ka jaunais taupības plāns ļaušot piecu gadu laikā ieekonomēt 1,5 līdz divus miljardus dolāru, kas gan neatrisinās aizsardzības budžeta problēmas. Viņš gan piebildis, ka konkrētais likvidējamo virsnieku un civilo ierēdņu darbavietu skaits vēl nav noteikts.

Lai gan arī pats ministrs atzina, ka tas problēmu neatrisinās, viņš uzsvēra, ka "katram ir jāsaņem sava tiesa", tostarp augstākajam bruņoto spēku komandējošam sastāvam un augstākajām ministrijas amatpersonām. "Tāpēc katram ir kaut kas jādara šajā jautājumā. Katram ir jāmaksā sava cena, katram ir jāsniedz ieguldījums," uzrunājot karavīrus un civilos darbiniekus, norādīja Heigels. Rīkojumu samazināt izdevumus par 20% izdevis arī apvienotās štābu priekšnieku komitejas priekšsēdētājs ģenerālis Mārtins Dempsijs.

Iepriekšējais ASV aizsardzības ministrs Roberts Geitss 2010.gadā deva rīkojumu uz trīs gadiem iesaldēt sava biroja personāla palielināšanu, taču kopš tā laika tas pieaudzis par 15%, vēsta nedēļraksts Defense News. Taču automātiskā ASV budžeta samazināšana, kas paredz līdz fiskālā gada beigām valdības izdevumus apcirpt par 37 miljardiem dolāru, pastiprinājusi spiedienu arī uz Pentagonu.

Lai izlīdzinātu šī gada līdzekļu samazinājumu, Heigels devis rīkojumu visiem Aizsardzības ministrijas civilajiem darbiniekiem doties 11 dienu ilgā piespiedu bezalgas atvaļinājumā. Tā kā nekas neliecina, ka Kongress varētu rast izeju no strupceļa budžeta jautājumā, Pentagonam jārēķinās ar jaunu automātisku izdevu samazināšanu arī nākamgad.

Heigels brīdinājis, ka vēl lielāka budžeta samazināšana mazinās ASV armijas kaujas spējas un apdraudēs ASV nacionālo drošību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits