Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +12 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Heigs: ES centralizācija nav savienojama ar demokrātiju

Lielbritānijas ārlietu ministrs Viljams Heigs otrdien gatavojas paziņot, ka Eiropas Savienībai (ES) draud krīze, ja tā turpinās pārņemt savās rokās arvien jaunas pilnvaras, kuras līdz šim atradušās dalībvalstu rokās.

Kā liecina viņa kancelejas izplatītais runas teksts, uzstājoties Berlīnē Kerbera fondā, Heigs plāno norādīt, ka pašreizējās ES institūcijas nav šādam mērķim piemērotas, bet, veicot jebkādas pārmaiņas, lai risinātu eirozonas problēmas, jāatceras, ka primārais ir kopējais tirgus. "Nepārprotami, ka eirozonas pašreizējā struktūra nedarbojas," uzskata ministrs "Ja mums neizdosies padarīt mūsu ekonomikas globāli konkurētspējīgas un nodrošināt ilgtspējīgu izaugsmi, tad, lai ko mēs nedarītu, lai kādus līgumus neparakstītu, lai kādas struktūras neveidotu, lai kādas deklarācijas nerakstītu, tas viss galu galā būs nederīgs."

Heigs vēlas norādīt, ka ES jālemj, kā pielāgoties dažādu dalībvalstu atšķirīgajai integrēšanās pakāpei un kā risināt ES iekšējās demokrātiskās leģitimitātes problēmas. Viņš plāno uzsvērt arī nepieciešamību rast līdzsvaru starp to, "ko ES dara un ko tā nedara".

Ministrs vēlas brīdināt, ka centieni izmantot pašreizējo krīzi varas centralizācijai var tikai vairot jau tā pieaugošo britu eiroskepticismu. "Ne jau Lielbritānijai jūs jāmāca, kādām īsti jābūt zālēm," gatavojas sacīt Heigs. "[Taču] daži ierosinājumi uz visiem laikiem nopietni iegrožos nacionālo demokrātiju, piemēram, budžeta jautājumos." "Sabiedrības vilšanās ES Lielbritānijā ir tik dziļa kā vēl nekad. Ļaudis ES daudzējādi izjūt kā kaut ko tādu, kas rīkojas ar viņiem, nevis kā kaut ko tādu, kurā teikšana ir viņiem," teikts Heiga runas sagatavotajā tekstā. "Ja mēs nevaram parādīt, ka lēmumu pieņemšana atgriežas nacionālajos parlamentos, tad sistēma kļūs demokrātiski neuzturama."

Kā ziņots, pagājušās nedēļas ES samitā Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons piedraudēja uzlikt veto bloka ilgtermiņa budžetam, ja tajā būs paredzēta izdevumu palielināšana, kamēr dalībvalstis spiestas savus tēriņus ievērojami apcirpt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits