Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Indijas templī atklāti miljardiem rūpiju vērti dārgumi

Indijā pagājušajā nedēļa kādā viduslaiku hinduistu templī atklātas zelta monētas un dārgakmeņi miljardiem Indijas rūpiju vērtībā.

Vēsturiskais atklājums noticis Padmanabhasvami templī Keralas štata galvaspilsētā Thiruvananthapuramā, kuru kopš pagājušās nedēļas apsargā bruņoti desantnieki.

Vietējās varas iestādes iesaistījušas 100 bruņotus policistus, izveidojot trīspakāpju drošības loku, atklāja Keralas štata ministrs Ommens Šandijs. Tiek veikta apkārtnes novērošana un domāts par videokameru uzstādīšanu.Pagājušajā nedēļā tika atsegtas piecas tempļa velves, atklājot milzīgu daudzumu zelta un sudraba dārglietu, monētu un dārgakmeņu.

Plānots, ka pirmdien tiks izpētīta arī sestā velve."Dārgumi tiks glabāti templī, un Keralas policija pārņem kontroli pār drošību no tempļa personāla," norādīja Šandijs, kurš sestdien dārgumu vērtību novērtēja 500 miljardu Indijas rūpiju (aptuveni 5,4 miljardu latu) apmērā.

Savukārt kāds atvaļināts Keralas štata Augstākās tiesas tiesnesis, kurš darbojas Indijas Augstākās tiesas izveidotajā septiņu cilvēku lielajā tempļa izpētes uzraudzības komandā, svētdien paziņoja, ka dārgumu vērtība varētu sasniegt pat triljonu Indijas rūpiju (10,6 miljardus latu).

"To antīkā un arheoloģiskā vērtība vēl nav ierēķināta," viņš piebilda.

Laikraksts "The Times of India" vēsta, ka templī atrasto artefaktu vidū ir tonna zelta monētu, ko kurām dažas datējamas ar Napoleona Bonaparta laiku, maisi ar dimantiem un zelta statujas.

"Pašreiz mēs strādājam pilnīgā neziņā, un mēs zinām tikai to, ka tiek atklāti teiksmaini dārgumi. Neviens arheologs nekad nav pieredzējis, ka tiek atvērta velve pēc velves un atklāti šāda veida dārgumi," norādīja Valsts vadītās Indijas arheoloģiskās izpētes aģentūras (ASI) ģenerāldirektors Gautams Sengupta, kuru šis atklājums ir pamatīgi pārsteidzis.

Septiņas tempļa velves glabā ziedojumus, ko simtiem gadu laikā sanesuši dievlūdzēji. Templis tika uzcelts karaļa Travankores laikā, un kopš Indijas neatkarības iegūšanas 1947.gadā dievnamu kontrolē karaliskās ģimenes pēcteči.Kāds Thiruvananthapuramas vēsturnieks intervijā laikrakstam "Mint" atklāja, ka šie dārgumi visticamāk bijusi "peļņa no tirdzniecības".

Pastāvēja "plaukstoša tirdzniecība ar daudzām citām karaļvalstīm Indijā. Bija arī ienākumi no (..) vietējiem valdniekiem," skaidroja vēsturnieks.

Lai garantētu nepieciešamo drošību, augstākā tiesa nesen pieņēma lēmumu, ka turpmāk tempļa vadību savās rokās pārņems Keralas štats.

Padmanabhasvami templis tagad iekļuvis Indijas bagātāko dievnamu sarakstā. Līdz šim lielākā vienā templī atrasto ziedojumu vērtība bija 320 miljardi rūpiju (aptuveni 3,5 miljardi latu).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits