Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Izraēla apsver sankcijas pret palestīniešiem pēc to vēršanās ANO

Atbildot uz palestīniešu pašpārvaldes gaidāmo vēršanos ANO ar prasību par Palestīnas valsts atzīšanu, Izraēla īstenos plašas politiskās un ekonomiskās sankcijas, apliecinājuši vairāki Izraēlas ministri.

Tā ārlietu ministrs Avigdors Lībermans brīdinājis par "smagām un nopietnām sekām" un ir pat ierosinājis ideju par abu pušu starpā noslēgto pamata vienošanos atcelšanu.

Viņš arī ierosinājis, ka līdz ar palestīniešu vēršanos ANO tiks apturēta ekonomiskā sadarbība, par kuru vienošanās tika panākta 1994.gada Parīzes līgumos. Tajos paredzēts, ka Izraēla pārskaita palestīniešu administrācijai palestīniešu nodokļu un tarifu maksājumus.

Šīs finanses, kuras iekasē un tad pārskaita Izraēla, mēnesī veido 60 miljonus eiro (42 miljonus latu) - divas trešdaļas palestīniešu budžeta.

Ja šī nauda netiks saņemta, palestīniešu administrācijai drīzi vien nebūs līdzekļu, ko izmaksāt tās 150 000 darbinieku, un valdības darbs tiks paralizēts.

"Izraēlai nebūs pilnīgi nekādu saistību ar tā dēvēto Palestīnas valsti, īpaši jau tādu, kas mākslīgi radīta šajā ēkā," runājot Ņujorkā ANO Palestīniešu donoru konferencē, sacīja Izraēlas ārlietu ministra vietnieks Denijs Ajalons.

Arī Izraēlas finanšu ministrs Juvals Steinics aizstāvējis ideju par palestīniešu finansiālu sodīšanu.

"Viņi vēlas izveidot valsti bez miera, bez drošības, bez konflikta izbeigšanas, bez Izraēlas valsts atzīšanas, bez mazākās iesaistīšanās," vēl pagājušajā mēnesī klāstīja ministrs. "Tie ir mūsu ļaunākie murgi, un tam būs cena."

Vairāki Izraēlas ministri pauduši atbalstu iecerei, ka Telavivai vajadzētu reaģēt uz palestīniešu vēršanos ANO, ebreju kolonistu apmetņu būvniecību okupētajā Rietumkrastā izvēršot vēl plašāk nekā līdz šim.

Citi ierosinājuši, ka Izraēlai vajadzētu anektēt visu Rietumkrastu, arī tos apgabalus, kas nodoti palestīniešu pašpārvaldes pārziņā.

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netajnahu līdz šim nav izteicies par iespējamiem pretsoļiem.

Izraēlas ministru kabinets nav vienots jautājumā par palestīniešu sodīšanu, vēsta mediji.

Tā aizsardzības ministrs Ehuds Baraks un izlūkošanas ministrs Dans Meridors iebilst sankcijām, pragmatisku apsvērumu vadīti, raksta avīze "Haaretz".

Abi ministri skaidro, ka līdz ar palestīniešu administrācijas ekonomisko sabrukumu Rietumkrasts ieslīgs haosā, kas sekmēs jauna vardarbības viļņa vēršanos pret Izraēlu, kā arī starptautisko nosodījumu, vēsta "Haaretz".

Palestīniešu pašpārvaldes prezidents Mahmuds Abass oficiāli apliecinājis ANO ģenerālsekretāram Banam Gimunam, ka viņš pieteikumu par Palestīnas iestāšanos ANO iesniegs piektdien, pirmdien sacīja ANO preses pārstāvis Mārtins Nesirkis.

Bans Gimuns atbildot "uzsvēra savu vēlēšanos nodrošināt, ka starptautiskā sabiedrība un abas puses spēj rast veidu, lai atsāktu sarunas leģitīmā un līdzsvarotā formā", sacīja Nesirkis.

ASV vadītās Izraēlas un palestīniešu miera sarunas izjuka pirms gada, kad Izraēla atsāka kolonistu apmetņu būvniecību okupētajās teritorijās. Palestīniešu vadība skaidroja, ka, turpinoties Izraēlas kolonizācijas politikai, šīm miera sarunām neredz jēgu.

Izraēla un tās tuvākā sabiedrotā ASV nosoda palestīniešu apņemšanos panākt, ka Palestīna tiek atzīta par ANO dalībvalsti, norādot, ka konflikts atrisināms vienīgi divpusējās sarunās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ievainotais Slovākijas premjerministrs spēj runāt

Ievainotais Slovākijas premjerministrs Roberts Fico spēj runāt, bet ir noguris un joprojām atradās ļoti smagā stāvoklī, pēc sava sabiedrotā apmeklējuma slimnīcā pavēstīja jaunievēlētais S...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits