Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Kanāda vēlas reformēt patvēruma piešķiršanas sistēmu

Kanādas valdība ceturtdien ierosinājusi reformēt politiskā patvēruma piešķiršanas sistēmu, lai paātrinātu šo procesu un tiktu galā ar "viltus bēgļiem".

"Atklāti sakot, Kanādas patvēruma sistēma ir sabojāta," prezentējot reformu priekšlikumus parlamentam, paziņoja pilsonības un imigrāciju lietu ministrs Džeisons Kenijs.

Ministrs norādīja, ka pašreiz lēmumu patvēruma jautājumā gaida 42 000 cilvēku, un Kanāda uzņem desmit procentus no personām, kuras ANO klasificējusi kā bēgļus.

Nozīmīgākā reforma būtu saraksta izveidošana ar valstīm, kurās cilvēktiesības tiek ievērotas, un pieprasījumi un lūgumi no šo valstu pilsoņiem tiktu izskatīti bez ilgas vilcināšanās.

Reforma paredz, ka šīs lietas tiktu nokārtotas 45 dienu laikā. Pašreiz vienas lietas nokārtošana ilgst vidēji 1000 dienas.

"Bēgļu prasību pieaugums no demokrātiskajām valstīm ir labi dokumentēts. Tas ir iemesls bažām," paziņoja Kenijs, norādot, ka Kanāda saņem vairāk pieprasījumu pēc patvēruma no Eiropas un sevišķi Eiropas Savienības (ES) valstīm, nekā no Āfrikas un Āzijas.

Ministrs atzīmēja, ka vairums prasību no ES valstu pilsoņiem tiek noraidītas, jo daudzi patvēruma meklētāji vienīgi vēlas gūt labumu no Kanādas dāsnajiem sociālajiem pabalstiem.

"Ir vērts atzīmēt, ka pagājušajā gadā mēs saņēmām aptuveni 5000 patvēruma prasības no Ungārijas," norādīja ministrs, piebilstot, ka vairums no šiem patvēruma meklētajiem bijuši čigāni.

"Cik saņēma Savienotās Valstis? Nedomāju, ka pat 30. (..) Ir skaidrs, ka mūsu dāsnie sociālie pabalsti darbojas kā nozīmīgs pievilkšanas faktors," atzīmēja Kenijs, piebilstot, ka arī Eiropas valstis pērn saņēmušas salīdzinoši maz patvēruma pieprasījumus no Ungārijas pilsoņiem.

Ministrs paziņoja, ka pašreizējā sistēma Kanādas nodokļu maksātājiem izmaksā pārāk dārgi, sevišķi tiekot galā ar "viltu bēgļiem" no ES. "Mums jānosūta vēstījums tiem, kuri ļaunprātīgi izmantotu Kanādas dāsno patvēruma [piešķiršanas sistēmu], - ja jums nevajag aizsardzību, jūs ātri tiksiet nosūtīts atpakaļ mājās," paziņoja Kenijs.

Ierosinātās reformas arī paredz, ka ikviena persona, kas vecāka par 16 gadiem un slepeni ieradusies Kanādā, tiktu aizturēta uz diviem līdz trim mēnešiem.

Savukārt kāds cilvēktiesību eksperts telekanālam CBC norādīja, ka iecerētās reformas netaisnīgi vēršas pret čigāniem, no kuriem daudziem patiešām ir nepieciešams drošs patvērums.

Arī parlamenta loceklis Dons Deiviss, kurš pārstāv opozīcijā esošo Jauno demokrātisko partiju, norādīja, ka nebūru taisnīgi liegt patvērumu personām, kas savā valstī atzītas par vainīgām noziegumos, kā to paredz iecerētās reformas. "Šis nosacījums aizliegtu Nelsonam Mandelam šodien (..) pat iesniegt bēgļa [patvēruma] pieprasījumu Kanādā," norādīja Deiviss.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits