Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Karaliskās ģimenes atbalstītā pārdrošā ekspedīcijā miris britu ceļotājs

Pēc vairāk nekā 1460 pieveiktiem kilometriem, vien 48 kilometrus pirms sava mērķa sasniegšanas, ceļu bija spiests pārtraukt pazīstamais britu piedzīvojumu meklētājs Henrijs Vorslijs. Pieredzējušais ceļotājs centās paveikt to, kas pirms 100 gadiem neizdevās viņa elkam seram Ernestam Šekltonam - vienatnē šķērsot Antarktīdu.

Vorslijs, kaut mērķim tika krietni tuvāk, izsauca palīgus, jo vairs fiziski nespēja pārvietoties. Pēc evakuācijas viņa dzīvību vairs neizdevās glābt. Mediķi vēlāk secināja, ka Vorslija nāvi izraisīja bīstama infekcija, vēsta BBC."Es savu virsotni vienkārši nespēju sasniegt. Kad mans varonis Ernests Šekltons apstājās 156 kilometrus no pirms mērķa 1909.gada 9.janvārī, viņš paziņoja, ka sasniedzis savu spēku robežu. Diemžēl šodien man ar skumjām jums jāpaziņo, ka arī es esmu sasniedzis savu spēju robežu," pēdējā audiovēstījumā saviem atbalstītājiem pauda 55 gadus vecais ceļotājs.Vorslijs kā iemeslu minēja pilnīgu spēku izsīkumu. Ceļotājs ar lidaparātu sestdien tika evakuēts un nogādāts bāzes nometnē. Sākotnēji šķita, ka Vorslijs cieš no smagas dehidrācijas un uzturvielu deficīta, taču izmeklēšanā noskaidrots, ka viņa veselības problēmu cēlonis ir bakteriālais peritonīts jeb vēderplēves iekaisums. Ceļotājs nogādāts slimnīcā Čīlē operācijas veikšanai, taču dienu vēlāk mira. Vorslijs ir bijis Lielbritānijas bruņoto spēku virsnieks un regulāri organizējis labdarības akcijas, lai vāktu līdzekļus dienesta uzdevumu izpildes laikā ievainotu karavīru rehabilitācijai. Pēc viņa nāves publisku līdzjūtību izteica pat tik prominentas personas kā princis Harijs ar kundzi. Princis Harijs, kurš bija arī konkrētās ekspedīcijas simboliskais patrons, paudis, ka "ir zaudējis draugu, kurš nesavtīgi ziedojis sevi savu biedru-karavīru labklājībai".Līdzjūtību pauda arī pazīstamais futbolists Deivids Bekhems. Futbolists uzsvēra, ka "jūtas pagodināts, jo viņam ir bijusi iespēja satikt Henriju, kurš tik daudzus gadus kalpojis savai valstij".Pirms Vorslija Antarktīdu vienatnē 1997.gadā šķērsoja norvēģis Borge Auslands, taču viņa kamanas, atšķirībā no brita, tika pārvietotas ar kaita palīdzību. Vorslijs visu ekipējumu vilka paša spēkiem.2012.gadā Antarktīdu vienatnē izdevās šķērsot britu ceļotājai Felisitai Astonei, taču nepieciešamo ekipējumu un pārtiku viņai ceļā nometa no lidaparātiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tūristu uzvedības dēļ aizsegs skatu uz Fudzi

Japānas pilsēta Fudzikavagučiko kļuvusi par kārtējo tūristu vidū īpaši iecienīto pilsētu pasaulē, kas spiesta ieviest pasākumus tūristu radīto neērtību mazināšanai, vēsta Associated Press.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits