Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Kims Čen Uns nostiprina varu

Vairāki simti tūkstoši smaidošu ziemeļkorejiešu, bruņojušies ar rozā un sarkaniem papīra ziediem, krāsainiem baloniem un karodziņiem, otrdien Ziemeļkorejas dibinātāja un «mūžīgā ģenerālsekretāra» Kima Ir Sena vārdā nosauktajā milzīgajā laukumā Phenjanas centrā piedalījās gājienā un parādē par godu Strādnieku partijas 7. kongresa noslēgumam. Uzvedumā izmantoja arī no kartona izveidotas ballistisko raķešu mulāžas. 
Disnejlendas parādes, kurās piedalās slavenākie multfilmu varoņi, nevar sacensties ar pompozo lieluzvedumu, kas otrdien Phenjanā oficiāli noslēdza totalitārisma paraugvalstī Ziemeļkorejā valdošās Strādnieku partijas kongresu – pirmo pēdējo 36 gadu laikā. Valsts gados jaunais vadonis Kims Čen Uns ārkārtīgi reto un perfekti iestudēto pasākumu izmantoja, lai nostiprinātu varu. 

Gājiens un parāde notika par godu Ziemeļkorejas vadītājam Kimam Čen Unam, kurš notiekošo vēroja no augsta balkona kopā ar citām Strādnieku partijas un bruņoto spēku vadošajām amatpersonām. 33 gadus veco vadoni kongresa laikā no partijas ģenerālsekretāra vienbalsīgi paaugstināja par priekšsēdētāju, lai gan viņš jau līdz šim bija partijas vadītājs.  

Šāds solis acīmredzot bija nepieciešams, lai apliecinātu, ka tikai četrus gadus pēc nonākšanas pie valsts vadības grožiem jaunākais no Ziemeļkorejā gandrīz 70 gadu valdījušās Kimu dinastijas pārstāvjiem spējis iemantot autoritāti varas elitē.  

"Viņš ir arogants aprēķina diktators, bet spēja nostiprināties pie varas ātrāk nekā viņa vectēvs," Korejas eksperte Ketrina Mūna no Vašingtonas domnīcas Brookings Institution sacīja laikrakstam The Wasfington Post. Kimam Ir Senam bija nepieciešami gandrīz 25 gadi, lai iecementētu savas pozīcijas varas spicē.  

Kims Čen Uns par komunistiskās Ziemeļkorejas vadītāju kļuva 2011. gada beigās, kad nomira viņa tēvs Kims Čen Irs, kurš tikai gadu iepriekš bija paziņojis, ka jaunākais no viņa dēliem mantos amatu. Pat Kims Čen Irs pirms kļūšanas par valsts vadītāju vairāk nekā divdesmit gadu tika gatavots amata pārmantošanai.  

Četras dienas ilgušā partijas kongresa laikā Kims Čen Uns paziņoja, ka Ziemeļkoreja turpinās attīstīt kodolprogrammu, par spīti ANO ieviestajām sankcijām. Viņš gan norādīja, ka ziemeļkorejieši kodolieročus izmantošot tikai gadījumos, kad tas būs nepieciešams, lai aizsargātu savu suverenitāti. Vadonis šoreiz izvairījās no ierasti asās retorikas pret Dienvidkoreju un ASV un paziņoja, ka Phenjana esot atvērta attiecību normalizēšanai ar "reiz naidīgām" valstīm.

Visu Ulda Ķezbera rakstu Kims Čen Uns nostiprina varu lasiet 11. maija laikrakstā Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits