Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Svētdiena, 7. jūlijs
Maruta, Alda
Ķīna aizvadītajā nedēļā ieteica ASV apturēt militāro sadarbību ar Dienvidkoreju, lai "nomierinātu" Ziemeļkoreju

Ķīna izaicina ASV nākt klajā ar labāku ideju spriedzes mazināšanai Korejas pussalā

Ķīna ceturtdien paziņojusi, ka tās ierosinājums par spriedzes samazināšanu Korejas pussalā ir "vienīgais iespējamais plāns", un izaicināja Savienotās Valstis nākt klajā ar labāku ideju.

Ķīnas ārlietu ministrs Vans Ji pagājušajā nedēļā aicināja Ziemeļkoreju apturēt savas kodolaktivitātes un raķešu izmēģinājumus apmaiņā pret ASV un Dienvidkorejas kopīgo militāro manevru apturēšanu.

Tomēr ASV noraidīja Pekinas ierosinājumu, un ASV valsts sekretārs Rekss Tilersons ceturtdien paziņoja, ka 20 gadus ilgušie centieni apturēt Ziemeļkorejas kodolieroču izstrādāšanas ambīcijas ir cietuši neveiksmi un ir vajadzīga jauna pieeja.

"Esošajos apstākļos mēs uzskatām, ka [mūsu ierosinājums] ir vienīgais pareizais, racionālais, iespējamais plāns," paziņoja Ķīnas Ārlietu ministrijas preses pārstāve.

"Ja ASV vai kādai citai valstij ir labāks plāns, labāks ierosinājums, tās var darīt to zināmu," viņa piebilda.

Ministrijas pārstāvis solīja atklātu un konstruktīvu pieeju visiem ierosinājumiem, kamēr tie paredz mazināt esošo spriedzi un atsākt dialogu un sarunas par Korejas kodoljautājuma atrisināšanu.

Ķīnas Ārlietu ministrijas preses pārstāve ar šiem izteikumiem nāca klajā teju vienlaicīgi ar Tilersona komentāriem Japānas vizītes laikā, tādēļ nav zināms, vai tā ir tieša atbilde ASV valsts sekretāra sacītajam vai arī sakritība.

Plānots, ka Tilersons apmeklēs arī Seulu un Pekinu.

Pekina ir pastiprinājusi spiedienu uz savu kādreizējo tuvo sabiedroto Ziemeļkoreju, lai panāktu tās kodolprogrammu un ballistisko raķešu programmu apturēšanu. Pagājušajā mēnesī Ķīna uz atlikušo gadu apturēja akmeņogļu importu no Ziemeļkorejas.

Pekina līdz šim ir bijis lielākais Phenjanas ārējās tirdzniecības partneris un galvenais ekonomiskās palīdzības avots, un Ķīnas rīcība atņēmusi Ziemeļkorejai svarīgi ārvalstu valūtas ieguves līdzekli.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits