Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Ķīnas mīļākais diktators Lukašenko

Baltkrievijas autoritārais prezidents Aleksandrs Lukašenko, kura pārziņā ir valsts ar nīkuļojošu ekonomiku, līdz šim ir bijis atkarīgs no brālīgās kaimiņvalsts Krievijas, kas ir izsniegusi dāsnus aizdevumus un pārdevusi naftu par cenām, kuras ir krietni zem tirgus vērtības, piektdien raksta laikraksts Diena.

Tomēr tagad Eiropas pēdējais diktators, kā viņu savulaik nodēvēja ASV valsts sekretāre Kondolīza Raisa, ir atradis jaunu patronu - komunistisko Ķīnu, ar kuru Baltkrievija ir parakstījusi vienošanos par stratēģisko sadarbību.

Par baltkrievu un ķīniešu ekonomiskās draudzības taustāmāko rezultātu vajadzētu kļūt milzīgam tehnoloģiskajam parkam Minskas pievārtē. Tas ne tikai ienesīs prāvus līdzekļus Baltkrievijas kasē, bet arī kalpos par Ķīnas uzņēmēju durvīm uz Krieviju un Eiropu.

Lukašenko režīma dēļ Baltkrievija ir nonākusi dziļā politiskajā un ekonomiskajā izolācijā, un valsts ar grūtībām spēj piesaistīt ārvalstu investorus. Viens no Baltkrievijas nošķirtības iemesliem ir arī ASV un Eiropas Savienības 2011. gadā noteiktās sankcijas, ar kurām Minska tika sodīta par 2010. gada decembrī notikušo vēršanos pret vairākiem opozīcijas līderiem un viņu atbalstītājiem, kuri protestēja pret prezidenta vēlēšanu rezultātiem.

Viņam nācās vērsties pie naudīgajiem ķīniešiem, kas izrādījās atsaucīgi un nekavējoties piedāvāja daudzmiljardu aizdevumus, un apsolīja "pilnīgu atbalstu [Lukašenko] nostājai iekšējos un starptautiskajos jautājumos", raksta interneta izdevums The Daily Beast.

Ķīnai, kuru cilvēktiesību aizstāvji uzskata par vienu represīvākajām valstīm pasaulē, atšķirībā no rietumvalstīm nav aizspriedumu pret Baltkrievijas varas apiešanos ar oponentiem. Kad pagājušajā vasarā Lukašenko viesojās Pekinā, viņš un Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins paziņoja, ka neviena valsts nedrīkst iejaukties citas valsts iekšējās lietās, apelējot pie cilvēktiesībām.

Pagājušajā nedēļā Ķīnā viesojās Baltkrievijas premjerministrs Mihails Mjasņikovičs, kurš no Sji Dzjiņpina rokām saņēma Ķīnā par ļoti prestižo uzskatīto Draudzības balvu. Lukašenko pateicībā par izrādīto godu apsolīja, ka Baltkrievija būs Ķīnas "balsts Eiropā".

Plašāk lasiet Ulda Ķezbera rakstā Ķīnas mīļākais diktators Lukašenko piektdienas, 31.janvāra, laikraksta Diena 8.-9.lpp.! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits