Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Krievi glābs Lukašenko no bankrota

Baltkrievijas finansiālais stāvoklis ir tik bēdīgā situācijā, ka tās autoritārajam vadonim Aleksandram Lukašenko, kuram vienmēr ir paticis uzsvērt savas valsts ekonomisko pašpietiekamību, nācies lūgt aizdevumu Krievijai, ar kuras līderiem viņam pēdējā laikā ir bijušas saspīlētas attiecības.

Maskava A. Lukašenko ir apsolījusi piešķirt trīs miljardus dolāru (1,47 miljardi latu), tomēr ekonomisti uzskata, ka ar šādu naudas daudzumu nav pietiekami, lai nodrošinātu Baltkrievijas finanšu stabilitāti dažus mēnešus, kur nu vēl līdz gada beigām.

Ārzemju šampūna deficīts

Kopš gada sākuma strauji rūk Baltkrievijas ārvalstu valūtas rezerves, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu valsti ar importa precēm. Aprīļa sākumā Baltkrievijas Centrālā banka veica netiešu nacionālās valūtas devalvāciju, atļaujot rubeļa maiņu pēc kursa, kas ne vairāk kā par 10% atšķiras no oficiālā kursa. Tomēr pagājušajā nedēļā banka rubeļa vērtības svārstību koridoru bija spiesta palielināt līdz 30%.

Baidoties, ka valsts var piedzīvot pilnīgu rubeļa devalvāciju, iedzīvotāji, kuriem ir vērā ņemami uzkrājumi, vēlas tos samainīt pret «cieto valūtu», tomēr to ir problemātiski izdarīt, jo arī maiņas punkti cieš no ārvalstu valūtas bada.

Baltkrievijā strauji palielinājusies inflācija un cilvēki ir spiesti maksāt aizvien vairāk par pirmās nepieciešamības precēm. «Cena par importa dārzeņiem un augļiem ir pieaugusi par 30 līdz 50%,» kāds baltkrievu students stāsta aģentūrai Reuters.

Bet neatkarīgais laikraksts Belgazet savus lasītājus sācis informēt, kur iespējams nopirkt pazīstamus Rietumu šampūnus un trauku mazgāšanas līdzekļus, jo tie ir kļuvuši par retumu. Valstī trūkst arī ārvalstīs ražoto medikamentu.

Tā kā Baltkrievijas eksporta apjoms uz Rietumeiropu ir ļoti niecīgs, ar līdz šim veiktajiem pasākumiem ir bijis par maz, lai risinātu valsts ekonomiskās problēmas, tāpēc valstij vajadzēja meklēt līdzekļu aizdevējus. A. Lukašenko ir kategoriski noraidījis iespēju sadarboties ar Starptautisko Valūtas fondu, tāpēc vienīgā alternatīva viņam bija «lielā māsa» Krievija.

Pietiks dažiem mēnešiem

Baltkrievijas premjerministrs Mihails Mjasņikovičs ceturtdien paziņoja, ka solīto summu izsniegs no vairāku postpadomju valstu organizācijas veidotā krīzes fonda, ziņo NEWSru. Aizdevumu trijās vienādās daļās paredzēts izsniegt triju gadu laikā.

Jau iepriekš Krievijas ekonomikas ministrs Aleksejs Kudrins sacīja, ka Baltkrievija ir piekritusi aizdevuma nosacījumiem, kurus bija izvirzījusi Krievija. Viens no tiem paredz, ka Minskai ir jāveic plaša valsts uzņēmumu pārdošana, no kuras tā šogad cer iegūt vēl trīs miljardus dolāru.

Baltkrievu ekonomists Leonīds Zlotņikovs uzskata, ka ar iespējamiem četriem miljardiem dolāru (1,96 miljardi latu), ko iespējami labākajā gadījumā valsts varētu saņemt šogad, ekonomikas stabilizācijai varot pietikt tikai trim četriem mēnešiem, jo mēnesī vien šim mērķim esot nepieciešams miljards dolāru (490 miljoni latu), raksta ziņu aģentūra Regnum.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits