Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Krievija kritizē Moldovas likumu par rumāņu valodu

Moldovas prezidente Maija Sandu trešdien parakstījusi likumu, kas nosaka, ka valsts valoda Moldovā turpmāk saucama par rumāņu valodu, vēsta viņas ieraksts Facebook.

Tas paredz, ka visos valsts likumos vārdu savienojumus "moldāvu valoda", "valsts valoda", "oficiālā valoda" jāaizstāj ar "rumāņu valoda". Pret likuma pieņemšanu asi iebilda komunisti un prokrieviskie politiķi. To jau paspējusi nokritizēt arī Krievijas Ārlietu ministrija.

"Esmu parakstījusi likumu, kas apstiprina vēsturisku un neapstrīdamu patiesību: Moldovas Republikas valsts valoda ir rumāņu valoda. Es vēlos, lai rumāņu valoda vieno visus mūs, kas dzīvo šeit un mīl šo zemi," rakstīja prezidente. Viņa arī pauda viedokli, ka visiem tiem, kuri desmitgadēm apgalvoja, ka Moldovas pilsoņi runā moldāvu valodā, nevis rumāņu, bijis mērķis šķelt iedzīvotājus. "Tie, kuri vēlējās mūs sašķelt, nenodarbojās ar lingvistiku, bet gan ar to, kā noturēt Moldovu mūžīgā nacionālā strīdā."

RFERL.org atgādina, ka lielāko daļu pašreizējās Moldovas PSRS anektēja no Rumānijas, izveidojot Moldovas PSR un nomainot rakstību no latīņu alfabēta uz kirilicu. Daudzi lingvisti uzskata, ka moldāvu valoda nepastāv un moldāvi runā rumāņu valodā. Savukārt Krievijas Ārlietu ministrijas pārstāve Marija Zaharova ierakstīja Telegram, ka rumāņu un moldāvu valoda esot līdzīgas, taču moldāvu valoda esot vecāka par rumāņu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits