Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Melu tvertne: Rasu nemieri dezinformācijai

Dezinformācijas un propagandas pētnieki secinājuši, ka dažādi ārvalstu aktori un grupas, tuvojoties ASV prezidenta vēlēšanām, steidz izmantot Tumšādaino dzīvībām ir nozīme kustību, lai, sējot dažādas sazvērestības teorijas, turpinātu saasināt amerikāņu savstarpējās nesaskaņas. Galvenais paņēmiens, ko kaitnieki pielieto, ir esošo problēmu saasināšana, dramatizēšana vai pielāgošana savu mērķu sasniegšanai.

Protestu kustības savā labā viegli var izmantot ārvalstu dezinformācijas kampaņas. Portlendas Universitātes pētnieks Aleksandrs Rīds-Ross skaidro, ka Kremļa finansētais starptautiskais medijs Russia Today angļu valodā ziņojošajos kanālos izplata sazvērestības teorijas par miljardiera Džordža Sorosa iesaisti nemieru kūdīšanā. Atbalsojot arī ASV prezidenta iecienītā medija Fox News izskanējušos viedokļus par "radikāli kreisajiem," kas finansē grautiņus. RT galvenā redaktore Margarita Simonjana ieteikusi tumšādainajiem "sist baltos, līdz tiek paliek tumši". Arī Irāna un Ķīna ir izmantojusi brīdi, lai, sabiezinot krāsas, uzbruktu ASV. Sociālo mediju analīzes kompānija Graphica secinājusi, ka Irānas kontrolētajos valsts medijos un sociālajos tīklos ziņojumi pārsvarā saistīti ar norādēm uz ASV cilvēktiesību pārkāpumiem, tādējādi netiešā veidā "atriebjoties" ASV par iepriekš veltītajiem pārmetumiem Irānai. Līdzīgu vēstījumu izplata Ķīnas mediji, fokusējoties uz "amerikāņu divkosību", minot, ka amerikāņi protestē pret valsts varu, kamēr ASV piemēro Ķīnai sankcijas par rīcību saistībā ar centieniem pakļaut Honkongu. Tomēr izpētes kompānija Graphica, iesniedzot pētījumu ASV Senātā, norāda, ka šobrīd nekas neliecina par valstu iesaisti protestos. "Nav pierādījumu, kas apstiprinātu apgalvojumus, ka Krievija ir iejaukusies protestos," teikts ziņojumā, kas atsaucas uz 2016. gadu, kad Kremlis aktīvi izmantoja savā rīcībā esošās "troļļu fermas", lai sētu haosu ASV priekšvēlēšanu kampaņā. 

MIT Technology Review gan secinājuši, ka šobrīd aktīvākie viltus ziņu saistībā ar rasu nevienlīdzības jautājumu kustību izplatītāji ir paši amerikāņi. Džonanna Donovana raksta, ka grupas, kas izplata maldus par Covid-19 un par tumšādaino tiesību kustību, teju pilnībā pārklājas – tie ir gados vecāki Republikāņu partijas vēlētāji, kas 2016. gadā savas balsis atdeva par Donaldu Trampu. "Kad dezinformācija mobilizē, tā apdraud sabiedrību," raksta Donovana, atgādinot, ka vairākās ASV pilsētās bruņoti pašdarbinieki dažviet uzbruka miermīlīgajiem protestētājiem.

Šādas aktivitātes gan nav nekas jauns nedz Krievijas, nedz citu valstu arsenālos. Portāls Axios atgādina, ka aukstā kara norieta gados 1984. gadā VDK pirms Losandželosas olimpiskajām spēlēm centās saasināt rasu attiecības ASV. Savukārt Indianas Universitātes asociētā profesore Jūlija Rosa rakstījusi par rasismā balstītiem saukļiem, ko starpkaru Vācijā izmantoja pret tumšādainajiem franču karavīriem, kas tolaik bija Reinzemē. 

 

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par projekta Melu Tvertne saturu atbild SIA Izdevniecība Dienas Mediji. Projekta redaktors Raivis Vilūns.

Top komentāri

ļuļa
ļ
brīnišķīgs raksts melu tvertnes ilustrācijai. pirmkārt, tas, ka rasu nemieros piedalās un tos arī finansē kreisie, ir vispārzināms. fotogrāfijās regulāri redzami BLM aktīvisti kopā ar baltajiem, kas nēsā antifas karogus. vai vilūns grib mums iestāstīt, ka antifa nav galēji kreisa organizācija? otrkārt, kas tie par aktīvistiem, kas uzbrūk mierīgiem demonstrantiem? tas balto pārītis, kas aizstāv savu māju ar ieročiem, un kuru video klejo pa pasauli? vispār jau mierīgie demonstranti izgāza vārtus un ielauzās privātīpašumā, tā ka tik mierīgi laikam jau viņi nebija, nerunājot par to, ka viņiem nebija ne mazāko tiesību atrasties uz privātas zemes slēgtā teritorijā. īsāk sakot, vilūns ir jaunais ķezberis.
Vērotājs
V
Pretīga ir šī melno rasistu BLM kustība! Noz''elojami, ka Farāžu padzina no darba BBC par to, ka viņš šos pieminekļu gāzējus salīdzināja ar talibiem, kas arī iznīcina kultūras pieminekļus. Taisnība liberāļiem acīs kož'?
dace
d
Metodika - labejie ir noziedzigi ekstremisti. Kreisie ir progresivi aktivisti. Melnie ir visvertigakie. Baltie ir slikti. (Es teiktu, ka taa ir loti stipra smadzenu skalosana). Novirzhu grupam piederigie ir daudz labaki par taa saucamajiem norm......iem. Un shii metodika pienem arvien lielakus apmerus. Un tiek ar varu izplatita ari valstiis, kur nekadu tamlidzigu stridu vispar nav. Tas nekas, ka nav. Stridi un nesaskanas tiks izveidoti.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits