Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 30. jūnijs
Tālivaldis, Mareks

Miris ASV karavīrs, kurš dezertēja uz Ziemeļkoreju un kļuva par aktieri propagandas filmās

Miris kādreizējais ASV armijas seržants, kurš 1965. gadā dezertēja un aizbēga uz Ziemeļkoreju, ziņo BBC. Čārlzs Dženkinss 77 gadu vecumā mūžībā aizgāja Japānā, kur kopā ar ģimeni pavadīja mūža nogali pēc atbrīvošanas 2004. gadā.

Dženkinss, dienot ASV armijā demilitarizētajā zonā uz Dienvidkorejas - Ziemeļkorejas robežas, pārbēga uz ziemeļiem, jo baidījās, ka viņu patruļu laikā nogalinās vai arī viņš tiks nosūtīts karot uz Vjetnamu. Kādā 1965. gada janvāra naktī Dženkinss izdzēris vairākas pudeles alus, tad šķērsojis robežu un padevies Ziemeļkorejas karavīriem.

Bijušais seržants bija izplānojis lūgt politisko patvērumu Krievijas vēstniecībā Ziemeļkorejā, bet pēc tam cerējis, ka gūstekņu apmaiņas programmas ietvaros nokļūs atpakaļ Savienotajās Valstīs. Viņa plāns izgāzās, un Dženkinss Ziemeļkorejā bija spiests pavadīt 40 gadus. 

"Atskatoties uz to šodien - es biju muļķis," 2005. gadā notikušā intervijā ASV raidorganizācijai CBS atzina Dženkinss.

Viņš bija viens no četriem ASV karavīriem, kuri aizvadītā gadsimta 60. gados pārbēga uz Ziemeļkoreju. Amerikāņu karavīri Ziemeļkorejā tika "kārtīgi izskoloti" par līdera Kima Ir Sena diženumu, mācīja angļu valodu, kā arī piedalījās vairāku propagandas kinofilmu tapšanā, protams, iejūtoties Rietumvalstu ļaundaru lomās. Dženkinss no šīs četrotnes ir vienīgais, kuru pēc teju 40 gadiem atbrīvoja.

Čārlzs Dženkinss Dr. Keltona lomā Ziemeļkorejas daudzsēriju mākslas filmā Nezināmie varoņi:

 

Pēc nokļūšanas Japānā Dženkinss padevās ASV armijas pārstāvjiem un stājās kara tribunāla priekšā. Viņam piesprieda 30 dienas cietumā un atbrīvoja no dienesta.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits